Stressvrij door mijn keuze voor een tussenjaar

Stressvrij door mijn keuze voor een tussenjaar

Door Demi

Hoe heerlijk zou het toch zijn om een jaartje  te 'freewheelen'? Zou ik dan ooit nog terugkeren naar de schoolbanken? Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat er een hele last van mijn schouders afviel toen ik de beslissing maakte om volgend schooljaar een tussenjaar te nemen.

Toen ik in de eerste zat, wist ik al zo goed als zeker welke richting ik op wilde, namelijk de kant van de media, fotografie en journalistiek. Er was alleen één dingetje. Ik hou er totaal niet van om dagelijks te reizen om naar school te gaan. Al mijn scholen tot nu toe waren maximaal vijf minuten van mijn huis. Pas nadat ik me bij verschillende scholen had ingeschreven, voornamelijk voor grafische richtingen, en een week lang heel enthousiast was, bedacht ik ineens: oh nee, ik moet reizen.

Tussenjaar

Uiteindelijk besloot ik enkele weken geleden, samen met mijn ouders, dat het misschien beter zou zijn als ik een tussenjaar zou nemen, om eens goed na te denken over wat ik nou eigenlijk écht wil studeren. Een last viel van mijn schouders, ook wat de eindexamens betreft. Ik pak zo nu en dan eens een lesboek en ga rustig achter mijn laptop een samenvatting maken: ik hoef immers geen minimaal cijfer meer te halen voor ik toegelaten kan worden tot een opleiding. Al wil ik het wel graag een beetje goed doen, natuurlijk.

De stress van een nieuwe school, nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten is weg. Hoewel dat natuurlijk ook leuk kan zijn, geeft het idee dat dat nu nog even niet hoeft me wat meer rust. Maar vooral de wetenschap dat dit voorlopig een van de laatste keren is dat ik een lesboek vasthoud, is een heerlijk gevoel. 

Nadelen

Toch is het niet alleen maar chill, natuurlijk. Een jaartje alles op je eigen tempo doen kan lekker zijn, maar je moet er wel het type voor zijn, en niet alleen maar op de bank gaan hangen gamen. Woon je nog bij je ouders? Dan is het misschien handig om taken te verdelen of afspraken te maken over het huishouden.

Tevens er zitten wat addertjes onder het gras. Zoals iedereen in Nederland heb je leerplicht of kwalificatieplicht, dus je kunt niet zomaar even 'weg van school' voor een jaar. Ik heb me er even goed in verdiept, en dat is altijd handig voordat je zo'n keuze maakt, want meld je een tussenjaar bijvoorbeeld niet, dan kan er zomaar een aardig hoge boete op je deurmat vallen.

Uitslapen

Een groot voordeel aan een tussenjaar is natuurlijk dat je veel kunt gaan werken, en daardoor kun je gaan sparen, reizen en andere leuke dingen doen. En als je geen fulltime job hebt, kun je vaker met vrienden afspreken, cursussen volgen en natuurlijk uitslapen: toch best ideaal. Ik heb mijn keuze in ieder geval al gemaakt!

Gepubliceerd op 11 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.