Stress in de schoolvakantie: zou verboden moeten worden

Door Ivo

Feessie! Het was deze (of vorige) week herfstvakantie. Je keek er naar uit. Ein-de-lijk. Je schuift je schoolwerk opzij, je plant je week in en dan komt het besef: KUT, je moet eigenlijk ook nog wat dingen voor school doen. Uiteindelijk doe je niks met je schoolwerk met als gevolg dat je dikke stress hebt in de enige periode dat je geen stress zou moeten hebben.

Probleem 1: leraren vinden het soms moeilijk te begrijpen dat je naast school ook nog een leven hebt. Maar we hebben vrienden, familie. En we hebben rust nodig.

Maar langzaam wordt die ene week vrij volgepland. Weg rustmomenten. Gevolg is dat je geen rust hebt en dat je weer gek wordt van teveel activiteiten. Je ervaart dus stress.

Jij bent niet de enige die stress ervaart: maar liefst 25 procent van de studenten ervaart op dit moment stress of kampt zelfs met een burn-out, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groep is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid.

Het is tijd

De hoogste tijd dus om je even van school af te zetten in de vakantie. Al die stress zorgt ervoor dat je je naar voelt, als je dit dan ook nog ervaart tijdens de vakantie, dan moet je een knop omzetten. Het is misschien lullig voor school of voor die paar vrienden. Maar kies nu voor jezelf.

Dus, mijn tips voor de volgende vakantie: zeg even doei tegen school, verwijder Magister en log al je schoolaccounts uit. Dit is de enige kans om weer even geen stress te ervaren, doe dus vooral niks met school en vier je vakantie! Die stress, die komt later wel.

Gepubliceerd op 26 oktober 2018
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!