Straks spreken alle Duitsers Nederlands

Straks spreken alle Duitsers Nederlands

Door Simon

Dat veel Duitsers dol zijn op de Nederlandse stranden weten ze in Zandvoort en Zeeland maar al te goed. Maar de interesse gaat verder: steeds meer Duitse scholieren leren Nederlands.

Vandaag schrijft de Tubantia (de krant van de je-bent-al-bijna-in-Duitsland-regio Twente) dat ze in de grensstreek Münster overwegen op zoek te gaan naar Nederlandse leraren om in Duitsland les te geven. 

In de regio Münster volgden het afgelopen jaar 9108 leerlingen Nederlandse les. Da's een verdubbeling in tien jaar tijd. Niet alleen op de middelbare school is Nederlands populair, maar ook op de basisschool leren kinderen onze taal spreken in het kader van meertaligheidsprojecten.

Supercool! Onder Nederlandse scholieren lijkt Duits nog altijd niet echt populair, wat sommige mensen erg jammer vinden. En ze hebben een goed punt: Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland, om zaken te doen met Duitse bedrijven is kennis van de Duitse taal een vereiste.

Aan de andere kant, misschien in de toekomst niet meer, als alle Duitsers Nederlands spreken.

Gepubliceerd op 2 augustus 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Gelukkig :)

Ik woon vlakbij de duitse grens, ik werk bij de albert heijn, er komen heel veel duitsers, EN IK KAN GEEN DUITS XD

10 jaar geleden

K.

K.@Marjolein: Wordt het niet eens tijd om een beetje Duits te leren? :)

10 jaar geleden

A.

A.

Esperanto als internationale hulptaal, dan kan je altijd in elk land terecht. In eigen land blijft men haar eigen taal spreken, en als je je wil verdiepen in andersmans cultuur of taal, kan je die ook leren en gewoon naar dat land. Dé oplossing!

10 jaar geleden

Y.

Y.

@Apollo: dan is Engels handiger. In plaats van dat iedereen een nieuwe taal moet leren, moet iedereen wat beter worden in een bekende. Maar ja, dan hoor je soms van die prachtige poëzie in t Nederlands en dan de k je: ook wel wwer zonde als dat verloren gaat. Een eigen geluid.

10 jaar geleden

M.

M.

gewoon nederlands als officiele taal invoeren in duitsland...

10 jaar geleden

M.

M.

@matthijssie95
Lijkt me handig: 80 miljoen Duitsers Nederlands laten leren. 17 miljoen Nederlanders Duits laten leren is eenvoudiger. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om beide te leren of te zorgen dat je niet naar het buitenland gaat als je de taal niet spreekt.

10 jaar geleden