Steeds meer jongeren eenzaam: 'Wordt weinig over gepraat'

Steeds meer jongeren eenzaam: 'Wordt weinig over gepraat'

Ben ik niet leuk genoeg? Heb ik te weinig vrienden? Steeds meer jongeren kampen met eenzame gevoelens en de bijbehorende onzekere gedachtes. Toch wordt er weinig over gepraat en dat moet anders, vinden studenten en filmmakers Valentijn en Emma (22). Zij interviewden drie jongeren die kampen met eenzaamheid.

Voor hun afstudeerproject voor de studie Creative Business aan Breda University of Applied Sciences waren Valentijn en Emma op zoek naar een onderbelicht maatschappelijk thema. Iets waar de wereld een stukje beter van werd. Valentijn: "Toen dachten we: wat speelt er onder jongeren? Daarbij kwamen we al heel snel uit op eenzaamheid."

"Het is een gevoel dat veel mensen herkennen", vult Emma aan. "Toch wordt er heel weinig over gepraat. Terwijl iedereen het op wat voor manier dan ook kent." Tijdens hun zoektocht kwam het duo Join Us tegen, een stichting die eenzaamheid onder jongeren van 12 tot 30 jaar aanpakt. Join Us brengt jongeren in contact met leeftijdsgenoten en helpt ze sociaal sterker te worden. Voor de stichting maakten zij drie portretten van jongeren die vertellen over hun eenzame gevoelens. 

Toename

De laatste jaren is eenzaamheid toegenomen. Veel sociale activiteiten zoals een avondje bioscoop, festivals of gewoon afspreken met vrienden gingen in coronatijd niet door. In vergelijking met 2019 gaven volgens statistiekbureau CBS meer jongeren aan zich emotioneel eenzaam te voelen. Valentijn: "Vanwege corona en de pandemie is het een onderwerp dat nu heel actueel is, maar het is niet nu pas ontstaan. Het speelt al veel langer."

Als zoveel jongeren ermee dealen, waarom kunnen ze er dan zo moeilijk over praten? "Dat komt door het stereotype beeld van een eenzaam persoon", vertelt Emma. "En het is vaak schaamte. De schaamte dat je weinig - echte - vrienden hebt of dat je op vrijdagavond in je eentje op de bank zit, terwijl je dat helemaal niet wil. Het is moeilijk om toe te geven dat je in het beeld van eenzaamheid past. Terwijl dat helemaal niet erg is. Veel mensen voelen zich alleen."

Zo vertelt een van de jongeren in de video's hoe het contact met haar vrienden van school verwaterde nadat ze van school was gestuurd. "Ik zat maar op mijn kamertje op Instagram en op Snapchat te scrollen, en dan zag ik bij mijn oude vriendengroep dat ze met elkaar aan het hangen waren. Dat komt wel binnen." Via Join Us vond ze uiteindelijk nieuwe vriendschappen en een hele gezellige groep.

Gezicht aan eenzaamheid

Deze week is het in heel Nederland de Week tegen de Eenzaamheid. Met hun video's hopen Valentijn en Emma een gezicht te geven aan eenzaamheid onder jongeren. "Toen we begonnen, was eenzaamheid een abstract begrip voor mij", vertelt Valentijn. "Het was moeilijk te grijpen in gevoel. De jongeren in de video konden dat gevoel uiten. Het zijn drie mensen die van ver komen en een positieve verandering hebben doorgemaakt."

"We vonden het heel mooi om te zien dat zij allemaal op hun eigen manier zo goed erover kunnen praten", vervolgt Emma. "Het is zo’n diep gevoel. Het is bijzonder knap dat ze daar woorden aan kunnen geven. Ook weten ze goed over te brengen dat het iedereen kan overkomen. In zoveel gevallen begint het klein, bijvoorbeeld doordat je in een nieuwe stad gaat wonen en niet gelijk aansluiting kan vinden. Het overkomt je dan gewoon."

Valentijn: "Voor ons was het ook een openbaring dat eenzaamheid zoveel verschillende vormen kent. Soms kan het komen doordat je een kleine vriendenkring hebt, maar je kunt ook juist veel mensen om je heen hebben, maar je alsnog niet gezien voelen. Het is daarom zo belangrijk om erover te praten."

'Praat erover'

Als de twee filmmakers één tip kunnen geven, is het ook: loop er niet in je eentje mee rond. Emma: "Om één van de jongeren te quoten: 'Als je er niet over praat, blijft het onbespreekbaar". Het helpt bijvoorbeeld om te zoeken naar organisaties zoals Join Us, die je in contact kunnen brengen met anderen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om hulp te krijgen. Soms is een klein stapje al genoeg."

De video's van Valentijn en Emma zijn hier te bekijken.

Gepubliceerd op 3 oktober 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.