Stapelgek op De Jeugd van Tegenwoordig

Stapelgek op De Jeugd van Tegenwoordig

Oké, ik geef het meteen toe: ik ben stapelgek op De Jeugd van Tegenwoordig. Muziekkenners mogen hun rapteksten over 'flexe sletjes' dan misschien niet waarderen en de mannen zijn allang niet zo jeugdig meer (ze zijn al dertigers!), maar toch vier ik hun tienjarig bestaan vol overgave. Vier redenen waarom jij dat ook zou moeten doen.

1. De muziekteksten zijn een stuk slimmer dan je denkt

Als ik mensen voor het eerst de muziek van mijn grote idolen laat horen is de eerste reactie: waar gaat dit in godsnaam over? Geef maar toe, verder dan de woorden 'Watskeburt' en 'Dan ben ik alsnog, in de lucht van sterrenstof' ben je ook niet gekomen.

Het grappige is juist dat de muziekteksten een stuk slimmer zijn dan je denkt. Er zit wél een boodschap in, maar een beetje verborgen. Met een beetje Google-vermogen of een straattaalgids bij de hand kun je de logica in de teksten binnen no time vinden.

Voorbeeldje: het nummer 'Buma in me zak'. Buma staat voor geld dat je krijgt als jouw plaat gedraaid wordt op bijvoorbeeld de radio. Met de tekst 'Je dacht dat ik skeer was, je keek nog is goed. Je zag de (Buma in me zak) in me zweet in me bloed' bedoelen de rappers dus dat mensen ze onderschatten terwijl ze veel geld verdienen.

2. Contact maken met het publiek? Zijn ze kampioen in

Sommige bekende artiesten spelen concerten op de automatische piloot: nummertjes spelen, publiek laten meezingen en -klappen en dan het geld innen. De Jeugd vindt het juist leuk om het publiek te betrekken in hun shows, daarom gaat iedereen ook altijd helemaal uit z'n dak. Zo griste een van de rappers eens de telefoon uit de handen van een meisje dat het hele concert al aan het filmen was. De rapper begon vervolgens zelf de zaal te filmen met haar mobieltje. 

Tijdens een ander concert begon De Jeugd pas met het zingen van een nummer als tien mensen op iemands nek zaten. Binnen vijf minuten konden ze het nummer gaan zingen. Zo zie je maar: de rappers maken er telkens weer een feestje van.

3. Hun interviews zijn legendarisch

"Er wordt niks meer gestolen. Er wordt niet meer gelogen. Over niks. Er wordt niks meer gesloopt." Deze waarschuwingsmail van de manager van De Jeugd zegt eigenlijk wel genoeg: de rappers zijn niet de makkelijkste om te interviewen.

Zelf had ik vorig jaar de eer om Willie Wartaal te interviewen toen hij jurylid was bij een talentenjacht. Op de vraag waarom hij jurylid was, gaf hij zo'n eerlijk antwoord dat ik het maar niet verwerkt heb in het interview. Iets met respect voor de organisatie van de talentenjacht enzo.

Het schijnt nog erger te zijn als je ze allemaal tegelijk spreekt: flirten met de interviewster, rare antwoorden geven, liegen - niets is ze te gek. Dat levert uiteraard veel leukere teksten op dan de standaard interviews die elke artiest geeft. 

4. De Jeugd verbindt 

De Jeugd van Tegenwoordig heeft een groep fanatieke fans. De muziek schept een band, het is een soort subcultuur. Als je een andere fan ontmoet lijk je elkaar meteen te snappen. Het meest bizarre voorbeeld daarvan maakte ik zelf mee: ik vond de directrice van mijn school eerst maar eng, totdat bleek dat zij ook fan was van De Jeugd. Sindsdien roepen we op de gang 'gekke boys' of 'haute couture' naar elkaar. 

Dus, waar wacht je nog op? Draaien die hap. Beginnen kan met de klassieker, of met dezeHappy listening!

Gepubliceerd op 15 juni 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.