Sonam en Jasna doen Business School

Sonam en Jasna doen Business School

Op de Christelijke Scholengemeenschap Calvijn in Rotterdam kunnen vmbo- en havo-scholieren kiezen voor de Business School: een vak waar je veel praktijkervaring mee opdoet. Zo leer je als scholier bijvoorbeeld hoe je met kassa's werkt en hoe je met klanten omgaat. Maar ook werken leerlingen aan grote projecten, zoals het opzetten van evenementen.

Is dat nou leuk, die Business School, vroeg ik mij af? En is Business School niet hetzelfde als het profiel Economie & Maatschappij? Hoe ziet een week er voor leerlingen van de Business School uit? Ik heb er genoeg vragen over. En dus interview ik 4 havo-scholier Sonam (16 jaar) en 4 vmbo-scholier Jasna (16 jaar).

Derdejaars vmbo'ers krijgen het vak Business School sowieso. Het is een praktisch en ondernemend vak. In de vierde klas heb je de mogelijkheid om met het vak door te gaan. Havisten die Business School willen volgen moeten in het vierde jaar kiezen voor het profiel Economie & Maatschappij.

Praktijk

Volgens havo-leerling Sonam is er wel een verschil tussen Business School en het E&M-profiel. "Bij het E&M-profiel krijg je veel theorie. Wij doen veel in de praktijk. Zo gaan wij op bezoek bij bedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel. Ook werken we veel aan projecten. Zo leren we grote evenementen op te zetten", vertelt Sonam.

Sonam somt een paar voorbeelden op. "We hebben met de school Inholland een evenement georganiseerd voor ondernemers met een ondernemersbattle. Verder hebben wij zelf een bijeenkomst voor economiedocenten met workshops georganiseerd. We moesten alles zelf regelen, zoals de catering uit alle culturen van onze school. Het was heel gezellig, en daarnaast konden we er goed netwerken. Het is leuk om echte projecten te doen; daar leer je heel veel van."

Brandweer

Ook op het vmbo worden er bedrijven bezocht, vertelt Jasna. "We zijn met de klas naar een brandweerinstelling gegaan en daar hebben we een dagje meegelopen. Ik heb daar veel geleerd. Nu snap ik beter hoe de brandweer te werk gaat."

Volgens Sonam en Jasna leer je door Business School het bedrijfsleven goed kennen. Maar ook leren ze hun weg te vinden in de economie. Toch hoef je volgens Jasna geen ster te zijn in economie, omdat alles goed wordt uitgelegd. "Je leert veel vanzelf door het gewoon te doen."
Sonam: "Met behulp van voorbeelden snap je het vaak erg snel."

Sonam Sital (links)Economie

Waar Sonam en Jasna later willen gaan werken weten ze nog niet, maar iets in de economie lijkt ze wel leuk. Jasna: "Ik wilde altijd in de zorg werken, maar sinds ik op deze school zit weet ik dat ik economie ook erg leuk vind."

Beide scholieren hebben er vertrouwen in dat ze er op school wel achter zullen komen welke richting ze op willen. Sonam: "Door middel van gastlessen kom je erachter wat je wil en als je dat weet, kun je je verdiepen in die richting."

Gepubliceerd op 1 februari 2014
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.