Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Snackrecept: Fruitpannenkoeken

Snackrecept: Fruitpannenkoeken

Het liefste zou ik het elke dag doen: ontbijten met pannenkoeken. Jammer dat het niet zo gezond is... Ik was daarom heel erg blij toen ik (iets) gezondere pannenkoeken vond, namelijk pannenkoeken met fruit. Je kan natuurlijk heerlijk vers fruit op je pannenkoek gooien, maar ik heb in dit blog twee recepten waarin het fruit ook echt wordt meegebakken. Dan is het dus verstopt, en eet je fruit terwijl je het niet eens doorhebt! Daarnaast is het zó makkelijk, dat je zelfs je broertje zou kunnen overhalen het voor je te maken.

 Moeilijkheidsgraad | *

 Boodschappenkosten | 3 euro per portie

  Afwas | Weinig

 Bereidingstijd | 10 minuutjes

 

Ingrediënten 

Banaanpannenkoekjes:

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem

Appelpannenkoekjes:

  • 1 appel
  • 1 ei
  • 150 ml melk (Pancakes? Gebruik dan 60 ml)
  • 120 gram bloem

Voor beide:

  • Stroop
  • Kaneel
  • Klontje boter

Bereiding van de banaanpannenkoekjes

Neem de bruinste banaan uit je fruitmand, want dat werkt het makkelijkst en je proeft het toch niet. Snij de banaan in plakjes en prak hem met een vork. Als je een papje hebt, doe je het ei en de bloem erbij. Meng dit goed door elkaar met je vork en zet dan je pan op het vuur. Doe een klontje of scheutje boter in een grote koekenpan en schep vier hoopjes beslag in de pan. Die spreid je een beetje uit, zodat ze dunner worden. Je kan ze proberen rond te maken, maar als ze dat niet zijn, zien ze er wel lekker authentiek en zelfgemaakt uit. 

Leg een deksel op de pan en kijk na een paar minuutjes, of als je het begint te ruiken, of dat pannenkoeken droog zijn aan de bovenkant. Als dat zo is, draai ze dan om laat ze nog een minuutje bakken. Til er eentje op om te kijken of die ook een beetje bruin is en stapel ze dan op je ontbijtbordje. Als je het de avond van te voren maakt, doe er dan een plastic folietje om heen en zet het in de koelkast. Als je ze gelijk wil eten, doe er dan wat stroop en kaneel op en eet smakelijk!

Bereiding van de appelpannenkoekjes

Deze appelpannenkoek eten is echt verstopt fruit eten. Eerst maak je het pannenkoekenbeslag: zeef het bloem en voeg daar het ei aan toe. Meng dat rustig met een garde en voeg dan beetje bij beetje melk toe, en roer tussendoor totdat het klontjesvrij is. Schil daarna een appel en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes. Daarna lijkt de werkwijze een beetje op wentelteefjes: doop het schijfje in het beslag en leg deze in een verhitte en met boter ingevette pan. Daarvan passen er ongeveer vier tegelijk in. Wacht weer tot de bovenkant (bijna) droog is en draai ze dan om. Bak ze nog even en leg ze dan op een (warm) bord met een deksel. 

Als je appel op is en er is nog beslag over, kun je daar natuurlijk nog een normale pannenkoek van bakken. Als al je beslag op is, maak dan stapeltjes van 3 à 4 pannenkoeken en bestrooi ze met kaneel(suiker) en/of rozijntjes en geniet van je ontbijtje. De appel-pannenkoekjes zijn trouwens ook lekker als toetje of tussendoortje. Nouja, eigenlijk zijn (deze) pannenkoeken altijd wel welkom.

Gepubliceerd op 22 juni 2016
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.