Sluiting dreigt voor scholen gepersonaliseerd leren

Sluiting dreigt voor scholen gepersonaliseerd leren

Opvallend nieuws: scholen voor gepersonaliseerd leren zijn steeds minder populair. Bij vier scholen die door de onderwijsinspectie als zeer zwak beoordeeld zijn, lopen de leerlingaantallen zo snel terug dat voor deze scholen nu gedwongen sluiting dreigt. 

Wat is hier aan de hand?

Onder minimumeis onderwijs

Een paar jaar geleden leek het nog de toekomst: gepersonaliseerd leren. In dit onderwijsconcept stel je samen met je docent individuele leerdoelen op, waar je vervolgens in eigen tempo aan kan werken. De laatste tijd worden dit soort scholen door de onderwijsinspectie steeds vaker als 'zwak' of 'zeer zwak' bestempeld.

Dit betekent dat een school niet voldoet aan de minimumeisen voor onderwijs. Als bij zo'n school tegelijkertijd de leerlingenaantallen sterk afnemen, dreigt een gedwongen sluiting van de school.

Dreigende sluiting

Dat is precies wat er aan de hand is bij vier zeer zwakke scholen voor gepersonaliseerd leren in Utrecht, Amsterdam, Hoorn en Kapelle. Bij deze scholen is het aantal eerstejaars de afgelopen jaren ruim gehalveerd. Daarnaast worden de problemen waardoor deze scholen in de eerste plaats als zeer zwak beoordeeld zijn, niet opgelost. Deze problemen bestaan onder meer uit incomplete cijferadministratie, financieel wanbeleid en slechte resultaten van leerlingen.

Dit betekent concreet dat op veel van deze scholen de administratie van de schoolexamens (PTA) niet compleet is en dat geld bestemd voor lessen bijvoorbeeld aan een nieuw schoolgebouw werd uitgegeven. Dit zijn natuurlijk dingen waar jij als leerling last van hebt. Door de teruglopende leerlingaantallen in combinatie met de slechte prestaties van deze scholen, zitten nu al deze scholen onder de opheffingsnorm. Wanneer gedurende een periode van drie jaar het onderwijs en de leerlingaantallen niet verbeteren, moet de school in veel gevallen sluiten. Dit dreigt bij de school in Kapelle aankomend schooljaar al te gebeuren en ook voor een school voor gepersonaliseerd leren in Hardegarijp dreigt na dit jaar het doek te vallen.

Toch niet sluiten?

Nu een deel van deze scholen binnenkort opgeheven zal worden, vraag je je misschien af: wat als mijn school wordt opgeheven? Gelukkig is het in veel gevallen helemaal niet zo dramatisch als het klinkt. Veel scholen die moeten stoppen, kiezen ervoor te fuseren (samen te gaan) met een andere school. Dit betekent weliswaar dat je naar een andere school moet, maar je hoeft dan niet zelf op zoek te gaan naar een nieuwe school.

Een andere optie is dat jouw school die eigenlijk moet sluiten, gaat samenwerken met een andere school door bijvoorbeeld ICT-systemen, personeel of leermethodes uit te wisselen. Hierdoor kan een gedwongen sluiting afgewend worden. Voor de scholen waarover het in dit blog gaat, dreigt echter gewoon sluiting. Als je leerling bent op een van deze scholen, betekent dit dat je binnenkort waarschijnlijk gewoon naar een nieuwe school op zoek zal moeten. 

Excellente school

Terwijl er grote problemen zijn met de slechtere scholen, is er de laatste tijd ook gedoe omtrent de scholen die juist heel goed presteren. Het certificaat 'excellente school' voor scholen die exceptioneel goed presteren wordt namelijk afgeschaft. Dit stuit uiteraard op onbegrip bij de scholen die dit predicaat hebben. Volgens (de inmiddels afgetreden) onderwijsminister Dennis Wiersma is de beleidswijziging echter nodig omdat de focus zou moeten liggen op goed onderwijs voor iedereen. De minister vindt de extra aandacht voor scholen die goed presteren niet hierbij passen.

Of je nou op een zeer zwakke of excellente school zit, de onderwijsinspectie doet z'n best om voor goed onderwijs te zorgen. Als je school moet sluiten, is dit natuurlijk hartstikke vervelend, maar uiteindelijk is dit om jou te helpen.

Gepubliceerd op 3 juli 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.