Shit: basisbeurs voorlopig niet terug

Door Jasper

Je hebt het vast wel meegekregen: de partijen die het nieuwe kabinet vormen onderhandelden over de terugkeer van de basisbeurs. Nu melden bronnen rond de formatie dat de basisbeurs niet terugkomt in het komend kabinet. Gelukkig worden studenten straks wel op een andere manier gecompenseerd voor het dure studeren. 

Het is natuurlijk zuur dat de basisbeurs niet terugkomt. Maar of dat nou echt zo slecht is, valt te betwijfelen. Zeker omdat het collegegeld, dit jaar 2006 eurootjes, met maar liefst duizend euro wordt verlaagd voor het eerste jaar. Mocht je meester of juf willen worden, dus PABO doen, gaat dit ook op voor het tweede jaar.

Uiteraard maakt dit studeren nog geen goedkope aangelegenheid. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) heeft het bijvoorbeeld over symboolpolitiek en vindt dat ChristenUnie en CDA hun beloften breken. Dit is echter niet helemaal waar aangezien ze het niet letterlijk beloofd hebben; het was wel een grote wens van deze partijen om het huidige leenstelsel af te schaffen. De andere partijen (VVD en D66) waren juist voor het behoud van het leenstelsel. Uiteindelijk hebben die dus vooral hun zin gekregen op dit onderwerp. Hoe dit met de andere onderwerpen zit, wordt hoogstwaarschijnlijk volgende week duidelijk.

Gepubliceerd op 6 oktober 2017
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!