Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

'Seks moet iets positiefs zijn'

Bram

'Seks.' Iedereen weet wat het is, het speelt een grote rol in ons leven. Je vindt het overal terug: in boeken, reclame, tv en internet. En toch praat bijna niemand er spontaan over, want dat voelt onwennig. Belle Barbé en illustrator Marilyn Sonneveld waren zich daar maar al te bewust van. Zij vonden dat het tijd werd om iedereen de positieve kant van seks te laten zien en begonnen het internetproject ‘Wipsite.nl’. 

Marilyn en Belle zijn afzonderlijk van elkaar altijd al geboeid geweest door de manier waarop mensen omgaan met het thema seks. Belle gaf vanaf haar zeventiende seksuele voorlichting in Oeganda en Marilyn maakte als afstudeerproject een animatie over ‘de vagina’, als reactie op de steeds populairder wordende schaamlipcorrecties. Samen begonnen ze dus Wipsite.nl, om de positieve kant van seks te laten zien. Ik spreek Marilyn over wat er volgens haar allemaal verbeterd moet worden bij seksuele voorlichting in Nederland. 

1. Positieve kant
"Het lijkt net alsof de boodschap van de lessen die nu worden gegeven is dat je moet uitkijken voor seks. Jongeren worden bij seksuele voorlichting namelijk veel te veel afgeschrikt met heftige voorbeelden van SOA's, die in de praktijk nauwelijks voorkomen. 
Op Wipsite hoef je dit niet te verwachten, we maken daar bewust gebruik van wat abstractere tekeningen, waardoor het allemaal net iets luchtiger verbeeld wordt. 

2. Taboedoorbrekend
"We willen met het project ook taboedoorbrekend zijn. Seksuele voorlichting op scholen is nu nog vaak stoffig en onaantrekkelijk. Leraren lijken vaak niet zo goed te weten wat ze met het onderwerp aan moeten. Het voelt misschien als te persoonlijk. Wij proberen een sfeer te creëren waarin jongeren en docenten heel open over seks kunnen praten. Docenten kunnen het beste eerst iets over hun eigen leven vertellen en daarna overgaan op een algemener onderwerp, om vragen van leerlingen voor te zijn."

3. Iedereen is anders
"De website dient ook nog een algemener doel, namelijk een weerwoord bieden aan wat de media over het thema seksualiteit laat zien. We luisteren steeds minder naar onze eigen mening en verdwalen steeds meer in de mening van de ander. De media vertellen ons dat wij aan bepaalde eisen moeten voldoen, maar feitelijk bestaan die niet. 

We zien jongeren die zich anders gaan gedragen om bij het perfecte plaatje te passen, maar dat is helemaal niet nodig. Seksuele voorlichting moet vooral ook gaan over het feit dat iedereen vanzelfsprekend anders is. We hebben daarom bewust gekozen voor tekeningen waar je een eigen beeld bij kunt vormen. Zo zal uit een illustratie niet duidelijk worden of het om een jongen en een meisje, of twee meisjes gaat. Ook zijn sommigen dikker en anderen weer dunner..."

Makkelijker bespreekbaar
Zowel jongeren als scholen reageren enthousiast volgens de twee maaksters; Wipsite.nl vult blijkbaar een belangrijke behoefte in. Ik vind het een mooie tegenhanger op de toenemende invloed van media en het beeld van seks dat jongeren hierdoor krijgen, en het maakt seks veel makkelijker bespreekbaar in de klas.

Gepubliceerd op 12 mei 2016
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

ik hou van seks

4 jaar geleden