Schrijf als een dictator!

Schrijf als een dictator!

Door Lotte

Hallo zeg. Het is al twee hele weken geleden dat de Scholieren.com Schrijfwedstrijd werd aangekondigd, dus je mag nu wel ophouden met al die vreugdetranen. Goed zo, da's beter. Want er zijn belangrijkere zaken om je mee bezig te houden. Het schrijven van je verhaal, bijvoorbeeld. Maar voordat je écht begint: hier wat tips!

Schrijf over wat jíj leuk vindt
'Hmm, ik ga schrijven over een knappe loverboy met een traumatisch verleden want dat vindt iedereen spannend, ontroerend en literair verantwoord'? Valse start. Jíj bent degene die zo een hele hoop moeite in een verhaal gaat stoppen, en niet 'iedereen'. Schijt aan 'iedereen'. Bedenk een onderwerp wat jíj interessant vindt, of grappig, of spannend. Een onderwerp dat jíj graag uit wilt diepen en waar jíj graag over zou lezen.

Maak het zo raar als je zelf wilt
Realisme is niet de norm, hè. Voor schrijven zijn geen regels. Je moet lekker doen waar jij zelf zin in hebt. Als jij denkt dat het traumatische verleden van de loverboy inhoudt dat hij vroeger een kip was: geweldig! Denk je dat Roald Dahl ooit gedacht heeft: een giga vliegende perzik met life size insecten, niet een beetje maf? Nope. Hij schreef het gewoon en het werd een bestseller. Laat dát je nieuwe lijfspreuk zijn, als je je afvraagt of iets wel kan of wel zo hoort: ik schrijf het gewoon en het wordt een bestseller.  

Jij bent de dictator
Iedereen in je verhaal doet wat je wilt. Tijdens het schrijven moet je niet vergeten dat jij Hitler bent, oké? Ik begin vaak als Hitler maar halverwege hou ik me aan mijn zelfbedachte regime, en dat slaat nergens op. Van te voren denk ik: en dan gaat dit en dit gebeuren, en dat ga ik dan schrijven. Maar als jij halverwege vindt dat het oude omaatje niet zo aardig is en je hebt zin om haar spontaan van de trap te gooien, moet je dat lekker doen. 

Word verliefd op je personages
Om personages realistisch te laten zijn is er eigenlijk maar één voorwaarde: jij moet van ze kunnen houden. Jij bent de moeder of vader van je personage. Als jij al niet van ze kunt houden, kan niemand dat. Je hoeft trouwens niet te streven naar knikkende knieën of kwijlpartijen: als jij zou willen dat je personage nu naast je zat, heb je je doel al bereikt. 

Doe alleen iets met de kritiek die goed voelt
Luister goed naar wat je proeflezers te zeggen hebben en gebruik het alleen als je het ermee eens bent. Al het andere is gezeik. Je kan nooit iedereen pleasen, het verhaal is dan gewoon niet aan hen besteed. Zolang jij het leuk vindt en er 100% achter staat, moet je er lekker helemaal niks aan veranderen. 

Ga. Gewoon. Schrijven. 
Niks zo confronterend als een sneeuwwitte pagina. Maar onthoud: de enige die je tegenhoudt, ben jezelf. 'Ja maar ik weet nog niet precies waar ik naarto-' Gewoon schrijven. 'Maar ik schrijf alleen maar poep en-' Gewoon. Schrijven. 'Wat ik net schreef was slecht en nu-' GEWOON. SCHRIJVEN. Oké?

Je kan het. Succes, maar vooral: veel plezier! Enne, vergeet je verhaal vooral niet in te zenden voor onze schrijfwedstrijd.

Gepubliceerd op 30 januari 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

B.

B.

Als ik alles schrijf wat er in me opkomt word ik achternagezeten door politie

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.