Schoolvolk: de vervelende persvoorlichter

Schoolvolk: de vervelende persvoorlichter

Door Joca

Het leukste aan mijn baan vind ik het plagen van journalisten aan de telefoon. Laatst heb ik een verslaggever van de NOS continu doorverbonden naar de conciërge, die ‘m weer doorverbond naar mij. Zo gingen we een halfuur door. Heerlijk!”

Vorig jaar kropen onze bloggers nog in 't hoofd van verschillende docententypes, nu zijn de schoolvolktypes aan de beurt. Om de week schrijven Bram en Joca over types als de Poolse poetsvrouw en de introverte ICT-man.

“Ik doe dit werk sinds kort. Vroeger was ik kantinedame, maar de directie heeft mij sinds vorig jaar benoemd tot persvoorlichter. Journalisten bellen namelijk massaal naar deze school, sinds er een paar probleempjes waren. Iets met examens en beveiligingscamera’s op de wc’s, dat soort gezeur. De rector vond dat ik mensen mooi aan het lijntje kan houden, dus daarom mocht ik dit werk doen.

Als bonus kreeg ik een smartphone van de zaak! Alleen jammer dat mijn baas niet vertelde dat dat ding soms 24 uur per dag afgaat, vanwege al die bellende persmuskieten. Soms mag ik ook een reactie geven voor het journaal. Dan zeg ik eigenlijk de tekst van de rector op, want die arme man durft de pers zelf niet meer te woord te staan. Officieel moet ik ook persberichten schrijven, maar dat taakje laat ik nu doen door zo’n wannabe-schrijvertje uit 6 vwo.

Ook kreeg ik het handboek persvoorlichting. Dat kon ik wel gebruiken. Er staat bijvoorbeeld in dat we leven in een mediacratie. Zelfs scholen moeten nu doen aan reputatiemanagement, anders kun je bij schandalen in een crossmedial negative image spiral komen. Wat dat allemaal inhoudt? Ja zeg, ik ben nog niet zo ver in dat boek. Weet je wel hoeveel tijd het afwimpelen van al die journalisten kost?

Af en toe geef ik een van die mediatypetjes wel antwoord, of verwijs ik ze door naar het persbericht op de website. De rest heeft pech. Ik maakte er vroeger een spelletje van: iemand zo lang mogelijk aan de lijn houden, zonder ze daadwerkelijk nuttige info te geven. Soms speel ik nog wel eens een spelletje, zoals dat doorverbinden met de conciërge, maar nu is de lol er wel af. Ik probeer ze zo snel mogelijk af te kappen. Mijn record is 23 seconden, zelfs RTL ben ik soms te snel af!

Laatst belde er wel zo'n vervelende meneer waar ik maar niet vanaf kwam. Ene Rutger van Kastri.. nog wattes. Die stelde me hele vervelende, aanvallende vragen. Samen met een cameraman bivakkeerde dat nare mannetje ook al de hele tijd voor het schoolplein, een van onze leerlingen schijnt 'm een knal gegeven te hebben. Net goed!''

Gepubliceerd op 25 september 2013
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Pim

Pim

Te mooi stuk! Zou wel tof zijn als scholen ook echt zo'n voorlichter hadden, zou sommige best goed doen.

8 jaar geleden