Schoolvolk: de schoolfotograaf

Door Joca

"Pubers zijn lelijke mormels, dat heb ik wel geleerd tijdens het fotograferen van die schepsels. Gelukkig ben ik een vakman. Ik zorg ervoor dat die schoolfoto's net mooi genoeg zijn, zodat de ouders van die koters ze toch wel kopen."

Om de week kruipen Joca en Bram in het hoofd van een ander schoolvolktype. Eerder al de Poolse poetsvrouw en de verlegen afdelingsleider, deze keer de schoolfotograaf die alle leerlingen lelijke monstertjes vindt. Meer Schoolvolk vind je in het archief!

"Wat, lach je me uit? Ik zal het even uitleggen. Een model als Doutzen Kroes mooi op de foto zetten is een makkie, ze is toch al mooi. Voor al die scholiertjes moet ik een hele trukendoos uit de kast trekken voor een acceptabel resultaat; zo gebruik ik een groothoeklensje om hun gezichten te vervormen naar iets moois. Ook voeg ik wat wazigheid toe om die jeugdpuistjes iets minder overheersend te maken. De kleuren maak ik lekker fel, om de bleke gezichten van al die kinderen wat meer kleur te geven. Ze zien vaak lijkbleek omdat ze de hele dag binnen achter de computer zitten.

De meeste leerlingen zien er daarna nog steeds verschrikkelijk uit, maar dat is niet mijn schuld. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Bovendien heb ik ook genoeg andere dingen waar ik op moet letten, zoals leerlingen die lollig willen doen. Dan staan ze opeens met een geschminkte snor bij zes verschillende groepen op de klassenfoto. Grappig hoor, maar als ik er niks van zeg, krijg ik gezeik met mijn baas.

Ook het weer blijft altijd een probleempje, dus eh, kun je even die paraplu aangeven? Mijn camera kan namelijk niet tegen de regen, ook al kost dat ding de helft van mijn belabberde jaarsalaris. Kortom: voor het geld en het zien van leuke koppies hoef je het niet te doen. Dan had ik maar modefotograaf moeten worden.

Genoeg gepraat, ga jij daar maar zitten. Mooi zo, even met je benen een kwartslag draaien. Lekker onnatuurlijk! Ja, nu lachen alsof ik al je kiezen eruit heb getrokken met een notenkraker. Kijk je ook nog even zwoel in de lens? Perfect! Dat viel wel mee toch? Je bent ook iets minder lelijk dan de rest van je klas. Maar een Doutzen Kroes? Dat ben je zeker niet."

Gepubliceerd op 9 april 2014
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!