Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Schooldak = geld waard

Schooldak = geld waard

Ik kan het me nog goed herinneren. Na de vakantie kwam ik terug op de basisschool en er bleek paniek in de tent: het schoolgebouw was afgefikt.

Nu is 't zowat een trend: je komt op school en er blijkt paniek in de tent. Vanwege waterschade, omdat criminelen het daklood van de school hebben gejat.

Omdat ze wát hebben gejat? 

In 'Rages/HIPspot de redactie van Scholieren.com trends op het schoolplein. Zoals dreigtwitteren, 'BAM!' en 101-ing. Ook een rage gespot? Deel het met ons in de reacties.

Jawel, daklood. Metalen platen op het dak en de randen van zo'n krakkemikkig gebouw, die je blijkbaar voor een gigantische hoop geld kunt verpatsen. ONZE SCHOLEN ZIJN GELD WAARD!

Waterschade

Dus dat doen criminelen momenteel maar al te graag: verzekeraar Centraal Beheer Achmea krijgt gemiddeld 7 berichten per week over gejatte stukken schooldak. Van 10 tot 130 meter lood per keer. Zuur voor de scholen, want zoiets leidt tot enorme schade: geen dak meer = na één regenbui kun je zwemmen in de gymzaal.

De verzekeraar roept schoolbesturen op tot preventieve controles van gebouwen, zeker nu in de kerstvakantie. Niet per se om boeven op heterdaad te betrappen, maar om te voorkomen dat je na de vakantie de schoolkantine binnenloopt en het water je ineens tot aan de lippen staat. Achmea heeft 't zelfs over cameratoezicht en een burgerwacht. Allemaal om de "veiligheid rondom scholen te vergroten". Serieus?

Strippen en feestvieren

Ik ruik echter een gat in de markt. Laten we, samen met alle docenten, onze scholen massaal strippen en spotgoedkope loodvervanger op de daken gooien. Het oude spul verpatsen we en van de winst geven we een enorm feest op een warm, tropisch eiland.

Met liters drank en dikke Cubaanse sigaren. Niet omdat ik sigaren rook, maar ze zijn gewoon heel erg tof. Dan leren we een fijne vreemde taal, ontdekken we de culturen om ons heen (da's pure aardrijkskunde! maatschappijleer!) en leren we hoeveel drank er in een glas gaat (wiskunde).

En zo is iedereen tevreden. Goede oplossing tegen die trendy loodcriminelen, dunkt me?

Gepubliceerd op 4 januari 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Koperdiefstal is immers zó 2011.

10 jaar geleden

S.

S.

haha, idd Kim

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het wel een slimme. Gewoon pro-actief die boel zelf voor veel geld verkopen.

10 jaar geleden