Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

School kan veel leuker

Door Youtech

Ik vind dat het onderwijs in Nederland vele malen beter kan. Je leert wat iedereen leert, terwijl maar weinig dingen je echt interesseren. Vind je het gek dat zoveel mensen school saai vinden? Terwijl het juist heel leuk kan zijn.

Daar gaan ik en twaalf andere scholieren wat aan proberen te doen. Tenminste, dat hopen we. Als adviesvangers voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap  gaan we allerlei basis- en middelbare scholen door heel Nederland bezoeken. Hier geven we brainstormsessies over de toekomst van het onderwijs. Wij staan dus opeens zelf voor de klas, best gek.

We worden vergezeld door een hele berg aan spullen die ons bij die brainstormsessies zullen helpen. Een van die gadgets is de ‘Sticky Wall’. Als je tegen deze ‘plakkerige muur’, die overigens geheel opvouwbaar is, een papier aandrukt blijft deze hangen. Geniaal toch?

Chinees praten

Je zal wel denken: we hebben het toch hartstikke goed voor elkaar met het Nederlandse onderwijs? Waarom hebben we dan adviesvangers nodig? Tuurlijk is alles ontzettend goed geregeld, maar niet alles zit helemaal snor.  

Zo kan je je afvragen of de inhoud van het onderwijs nog wel van deze tijd is. Wordt het niet eens tijd dat iedereen leert programmeren, of Chinees praten? Of, nu we het er toch over hebben, waarom zou iedereen hetzelfde moeten leren? Iedereen is anders, toch?

En wordt het niet eens tijd dat scholieren massaal uit de bankjes getrokken worden, voor eindelijk een interessante, (inter)actieve les in de buitenlucht?

Alle papieren verzamelen

Nogal veel vraagtekens dus. Want er is nogal wat mogelijk. Als adviesvangers gaan we al die ideeën proberen te 'vangen'. Alle ideeën, hoe gek of onmogelijk ze ook lijken, zijn welkom. Daarna gaan alle papieren [ja echt, allemaal] naar het ministerie, waar ze samengevat worden tot één groot verslag. Staatssecretaris Sander Dekker gaat hiermee aan de gang, zodat straks heel Nederland mee kan profiteren van de goede ideeën  En we later nog veel toffer onderwijs krijgen.

Pascal Nieuwenhuis
Pascal (16) zit in vier havo en komt uit Odenholtpade, een dorp in Friesland. Hij heeft zich voorgenomen om alle fobieën uit z’n hoofd te leren (probeer het maar eens) en praat daarnaast graag over alles wat hij nu weer gelezen heeft op internet. Maar belangrijker nog: hij schrijft er ook graag over.

Gepubliceerd op 7 juni 2015
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik vind het leuk bedacht en een goede actie maar ik heb er zelf waarschijnlijk niks aan omdat ik al op middelbaar onderwijs zit.

4 jaar geleden

Antwoorden

Pascal

Pascal

Hi Matthijs! Ook op het middelbare onderwijs komen we langs. Wel zal het inderdaad nog even duren voordat het allemaal doorgevoerd wordt, ben ik bang..

4 jaar geleden

gast

gast