Scholieren.com bestaat 15 jaar!

Renske

Hoera, Scholieren.com bestond woensdag vijftien jaar! Een respectabele leeftijd: we zijn zelfs ouder dan Facebook en YouTube. In anderhalf decennium zijn we flink gegroeid: van huiswerk-uitwisselen-met-je-klasgenoten naar een site met meer dan 2.2 miljoen unieke bezoekers per maand!

Terwijl wij de kinderchampagne ontkurken, blikken we kort terug op het baby-, kinder- en puberleven van onze site: 

Op 24 juli 1998 registreerde de toen 17-jarige Jon Geerars de domeinnaam Scholieren.com. Het was de tijd waarin mensen zich nog afvroegen of 'internet' misschien een Indonesische afhaalmaaltijd was en de tijd waarin mobieltjes (nee, geen iPhones) nog formaatje koelkast hadden.

In eerste instantie vulde Jon zijn site met een stapel eigen verslagen en werkstukken van klasgenoten en vrienden ("hoera! we hebben nu al 600 uittreksels!") maar later kreeg Jon steeds meer verslagen van onbekende scholieren toegestuurd. Tegenwoordig is de website - met in totaal 77.690 verslagen en een professionele 16-koppige scholierenredactie -  een begrip onder middelbare Scholieren in Nederland en Vlaanderen.

In de tussentijd is er veel gebeurd: zo groeide niet alleen het aantal boekverslagen en werkstukken in de database, maar ook het aantal medewerkers. Eerst werkte een klein team vanuit een kantoortje in Amersfoort, later barstte dat uit z’n voegen en vestigde Scholieren.com zich in hartje Utrecht.

CEO Jon runt de site vandaag de dag nog altijd op nuchtere wijze. Weliswaar zonder sigaar of driedelig pak, maar altijd met zakken vol snoep op een kantoor waar medewerkers opvallend vaak op hun sokken of blote voeten lopen.

Ondertussen bestaat het kantoorteam zelfs uit negen vaste medewerkers: een directeur, uitgever, hoofdredacteur, eindredacteur, twee programmeurs, een projectredacteur, projectmanager en vaste scholierenkracht. Daarnaast schrijven elf redacteuren maandelijks verse professionele boekverslagen vanuit huis, houden tientallen forumbazen onze discussiërende bezoekers in het gareel en schrijven 16 getalenteerde jonge journalisten de sterren van de hemel op ons blog.

Vorig jaar september hebben we de website een totaal nieuwe look gegeven: eerst bestond de site nog uit ’n knaloranje lay-out, nu zie je ‘m in het blauw met oranje shinen. Ook de menu’s en opties zijn behoorlijk geprofessionaliseerd en uitgebreid.

Al die vooruitgang bleef niet onopgemerkt: Scholieren.com werd in 2009 gehuldigd als populairste website in de categorie onderwijs en ons weblog stond dat jaar ook op de shortlist van de DutchBloggies van de vijf beste onderwijsblogs. In 2010 ontvingen we de prijs voor de beste website in de categorie onderwijs.

En wat ons betreft gaan we daar mee door tot Scholieren.com een hoogbejaarde oude dame met een wandelstok is. Gefeliciteerd Jon, ga zo door! Nu alleen nog wat vaker de afwas doen...

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 24 juli 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kim

Kim

Dat ik op m'n veertiende bij die toentertijd Ć¼berlelijke oranje site heb gesolliciteerd, is toch wel een van de beste besluiten in mijn leven geweest. Gefeliciteerd Jon en collega's!

7 jaar geleden

H.

H.

Ja! Woehoe! Gefeliciteerd! :D

7 jaar geleden

M.

M.

Mooi stukje! Hartelijk gefeliciteerd aan Jon en alle andere collega's!

7 jaar geleden

M.

M.

Gefeliciteerd!!

7 jaar geleden

R.

R.

Gefeliciteerd!

7 jaar geleden

Joca

Joca

Gefeliciteerd Jon & Scholieren.com Crew! Ik zet voor het volgende jubileum de knaloranje wandelstok alvast klaar ;-)

7 jaar geleden