Scholierenbaan in opkomst: de poetshulp

Scholierenbaan in opkomst: de poetshulp

Door Lisa

Wanneer je aan jongeren en bijbaantjes denkt, is urenlang vakkenvullen of achter de kassa zitten wellicht het eerste wat in je opkomt. Maar er is een nieuwe scholierenbaan in opkomst: die van poetshulp. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Omdat gemeenten flink bezuinigen op huishoudelijke hulp, worden er de laatste tijd vaker 'poetstieners' ingezet. Die zijn namelijk stukken goedkoper.

De Amsterdamse thuiszorgorganisatie Emile.nu is zo'n onderneming die jongeren aan het poetsen weet te krijgen. Al een tijd werken zij samen met studenten en sinds kort ook met scholieren. "Het viel ons op dat steeds meer jongeren bij ons kwamen vragen om een baantje. Toen hebben we Poetshulp Duo voor scholieren bedacht", vertelt initiatiefneemster Nienke. Volgens haar is het een leuker baantje dan vakkenvullen, omdat er veel persoonlijk contact is. Sowieso is het goed betaald: voor 1,5 uur schoonmaken krijg je 10 euro.

Bij Poetshulp Duo gaan twee tieners anderhalf uur samen poetsen bij iemand die het niet meer kan of die het daar te druk voor heeft. Belangrijk is dat de scholieren veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hebben. De initiatiefneemster: "Soms zijn de bewoners niet thuis. Ook dan is het belangrijk dat het werk goed uitgevoerd wordt. Er komt namelijk niemand van Emile.nu controleren of de badkuip wel goed schoongemaakt is."

Trainingsdag

Maar kunnen jongeren eigenlijk wel schoonmaken? Nienke denkt van wel, alhoewel het natuurlijk per scholier verschilt. "De een is meer gewend dan de ander, maar voor de tieners aan het werk mogen, moeten ze eerst een trainingsdag volgen om alle kneepjes van het vak te leren", legt Nienke uit. Zo'n trainingsdag vindt plaats in samenwerking met het ROC. Tijdens deze dag leren ze theorie over schoonmaken en gaan ze daarna een huis poetsen om het in de praktijk te brengen. Voor de training moeten ze ook thuis wat huiswerk maken, waaronder het schrobben van de wc en beoordeeld worden door hun eigen ouders. 

Volwassenen

Het lijkt de ideale oplossing sinds gemeenten hebben aangegeven in 2015 nog meer te gaan bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Maar nemen de poetsende tieners niet het werk over van werkloze volwassenen?
Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong, maakt zich daar niet zo'n zorgen over.

"Het kan natuurlijk zijn dat een scholier deze baan overneemt van een volwassene. Maar zo lang jongeren goedkoper zijn dan ouderen zal dat ook blijven gebeuren. En het gebeurt al: probeer maar eens kassameisje te worden bij de HEMA als je 46 bent", aldus Robbert.

Volgens hem kun je het jongeren niet kwalijk nemen dat ze proberen bij te verdienen. "Het wordt steeds duurder om jong te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de voortdurend stijgende studiekosten."

Oplossing

Ook Nienke van Emile.nu maakt zich er niet zo'n zorgen over. "Wij hebben niet besloten om te bezuinigen en kunnen er eigenlijk ook helemaal niets aan doen. Het enige wat we hebben gedaan is een probleem, namelijk een tekort aan huishoudelijke hulpen, signaleren en een oplossing bedenken."

Gepubliceerd op 17 maart 2014
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

L.

L.

Ik heb ook even naar gekeken naar Poetshulp worden, maar het is alleen in Amsterdam en Groningen. Dat is jammer genoeg een beetje ver weg...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.