Scholieren over condoomgebruik: 'Bij ons in de klas gebruikt niemand 'm'

Scholieren over condoomgebruik: 'Bij ons in de klas gebruikt niemand 'm'

Door Lynn

Condoomgebruik blijft een onderwerp dat jongeren liever zo ver mogelijk links laten liggen. Laatst hoorde ik mijn zeventienjarige zusje zeggen: "Bij ons in de klas gebruikt niemand een condoom." Geschokt keek ik haar aan, maar uit onderzoek blijkt dat ze lang niet de enige is. Slechts 41 procent van de jongens en 31 procent  van de meisjes tussen de zestien en achttien jaar gebruikt consequent een condoom. De rest vertrouwt blijkbaar op geluk.

Yuri Uhlrichs, seksuoloog en expert seksuele vorming bij kenniscentrum Rutgers, vertelt dat hier verschillende redenen voor zijn.

'Straks vindt hij het niet fijn'

Op een zaterdagavond besluit ik, nieuwsgierig als ik ben, mijn zusje en haar vriendinnen een vragenvuurtje voor te schotelen over seks. Al snel merk ik dat mijn vraag onverwachts komt: de meiden kijken me vreemd aan en vertellen dat ze zelden of nooit condooms gebruiken. Sommigen geven zelfs toe het nog nooit met condoom te hebben gedaan. Het zou volgens hen de sfeer verpesten en ongemakkelijk voelen om het ter sprake te brengen.

Seksuoloog Yuri wijst erop dat jongens die een condoom bij zich hebben, vaak positief bekeken worden door hun sekspartners. Zij zijn dan 'goeie' jongens. Voor meisjes met een condoom in hun tas geldt dat label helaas niet. "Ze worden dan als 'slet' gezien, en dat moet veranderen", aldus Uhlrichs.

Fleur, een vriendin van mijn zusje, bevestigt dit stigma: "Ik ben bang dat jongens het minder leuk vinden als ik een condoom pak. Stel dat ze na de seks zeggen dat het niet fijn was of denken dat ik moeilijk doe?" Ook bij jongens lijkt condoomgebruik geen vanzelfsprekendheid: maar liefst 59 procent gebruikt 'm niet altijd. Volgens Uhlrichs komt dat deels doordat jongens bang zijn hun erectie te verliezen. 

Waar komt de weerstand vandaan?

Tijdens mijn gesprek met mijn zusje en haar vriendinnen wordt er constant weer benoemd dat het echt de hele sfeer verpest, met zo'n rubbertje. "Het moment wordt er gewoon ongemakkelijk van", vertellen ze. "Ik neem dan liever het risco, dan dat ik straks seks heb en het is niet eens leuk."

De seksuoloog van Rutgers herkent dit probleem en wijst erop dat deze houding vaak komt door vooroordelen. "Veel jongeren denken dat een condoom direct ten koste gaat van het gevoel of de spanning, maar in de praktijk valt dat enorm mee", zegt hij. Uhlrichs adviseert om het condoom op een speelse manier onderdeel van het moment te maken, bijvoorbeeld door je partner het om te laten doen. 

Bang voor een baby

Als ik mijn zusje en haar vriendinnen vraag of ze niet bang zijn voor soa's, zijn de reacties uiteenlopend. De helft zegt dat ze vooral bezig zijn met het voorkomen van een zwangerschap, soa's voelen blijkbaar nog ver weg. De andere helft geeft toe na de seks soms nog een week of langer gespannen te zijn of ze toch iets hebben opgelopen.

De seksuoloog legt uit dat condoomgebruik niet alleen draait om bescherming, maar ook om verantwoordelijkheid en respect voor je partner. "Je toont zorg voor je eigen veiligheid, maar ook zeker voor die van de ander."

Daarnaast vertelt Uhlrichs dat er recente studies zijn waarbij jongeren verschillende soorten condooms testten en ontdekten dat sommige condooms nauwelijks merkbaar waren. "Deze ontwikkelingen laten zien dat condooms geen negatieve invloed hoeven te hebben op de ervaring." Dus: pak dat condoom er gewoon bij. Liever een rubber ritje dan een kinderzitje, nietwaar?

Gepubliceerd op 7 november 2024
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.