Scholieren kunnen amper een gesprek voeren in het Frans en Duits na de middelbare school

Scholieren kunnen amper een gesprek voeren in het Frans en Duits na de middelbare school

Door Chard

De lessen Frans en Duits op de middelbare school kunnen stukken beter. Veel scholieren die vier, vijf of zelfs zes jaar Frans of Duits hebben gehad, komen aan het einde van de rit amper verder dan 'je ne sais pas' en 'ich weis es nicht'. Deskundigen luiden de noodklok. 

Dat scholieren bij het verlaten van de middelbare school het Frans en Duits amper beheersen, komt volgens de critici doordat het onderwijs verouderd is. Het taalonderwijs in de huidige vorm is te saai en daardoor blijven de woorden en grammaticaregels slecht hangen. Scholieren vragen zich  steeds vaker af wat het nut van het leren van een vreemde taal eigenlijk is en dat is terug te zien in het aantal leerlingen dat kiest voor Frans of Duits in hun vakkenpakket. Het aantal examenleerlingen Frans is sinds het jaar 2000 met meer dan 20 procent gedaald. Met Duits gaat het iets beter, maar ook het aantal leerlingen dat dat vak kiest is lang niet zo groot als 20 jaar geleden.

Te weinig aandacht

Volgens deskundigen komt dat vooral doordat leerlingen niet goed weten wat ze aan de taal hebben. Docente Frans, Geraldine de Vries, ziet dit ook. "Frans heeft de afgelopen jaren te weinig aandacht gekregen en misschien hebben wij ons vak niet goed genoeg gepresenteerd. Bètavakken hebben daarentegen beter en meer van zich laten horen. Dat zie je ook terug in de cijfers."

De critici willen deze teloorgang van de vreemde talen terugdraaien en pleiten daarom voor moderner taalonderwijs. Ze willen bijvoorbeeld meer aandacht voor communicatie. "We moeten scholieren uitlokken de nieuwe taal te gaan gebruiken en bestuderen", vertelt Sebastiaan Dönszelmann, lerarenopleider aan de Vrije Universiteit en docent, tegen het AD. "Leerlingen kunnen zoveel meer dan alleen invuloefeningen en examentraining. Die zijn heus zinvol, maar laat ze toch vooral met taal spelen, trainen, interviews afnemen, of taal uit de media analyseren en hun eigen taalgebruik bestuderen. Dat maakt hen behalve vaardiger ook bewuster."

'Je vergeet het'

Robert Apeldoorn, scholier uit Havo 4, denkt inderdaad dat de manier waarop scholieren de talen nu leren niet werkt. "Voor een toets moet je een heleboel leren en dan verwachten de docenten dat je die woorden blijft onthouden", zegt hij. "Maar dat is niet zo, je leert het voor de toets en vervolgens vergeet je het. Zo blijft je woordenschat in Frans klein."

Gepubliceerd op 15 oktober 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.