Scholieren ervaren veel stress

Scholieren ervaren veel stress

Door Chris

Stapels huiswerk, een PWS dat af moet en dan ook nog tien toetsen in het verschiet. Het leven van een scholier is zo gemakkelijk nog niet. Sterker nog: scholieren ervaren best veel stress, blijkt vandaag uit onderzoek van 7Days en 1Vandaag. Zo ervaart 76 procent de prestatiedruk als hoog.

Aan het onderzoek deden 949 scholieren mee. Daaruit komt naar voren dat jongeren behoorlijk veel piekeren op een dag. Vooral over school. Zo'n 30 procent heeft dagelijks stress over school- of studiezaken. Ook maken veel scholieren zich druk om hun sociale leven. Meer dan 60 procent maakt zich daar regelmatig zorgen over; 15 procent zelfs iedere dag. Daarbij geeft 36 procent aan dat het leven een stuk relaxter zou zijn als er geen social media zou zijn.

Keuzestress

Zeker 40 procent van de scholieren heeft daarnaast veel last van keuzestress. Ze weten bijvoorbeeld niet welk profiel ze moeten kiezen of wat ze willen studeren. Deze groep geeft aan veel spanning te ervaren, en regelmatig het gevoel te hebben dat ze de situatie niet meer aankunnen.

Hoge verwachtingen

Onder hen Jylke Iking (19). Tijdens de eerste twee jaren van de middelbare school hoefde zij nog weinig te doen om over te gaan, maar vanaf de derde klas begon ze lagere cijfers te halen. "Terwijl ik ontzettend mijn best deed, gingen mijn cijfers steeds verder achteruit." Jylke had veel last van het feit dat haar ouders, mentor en docenten erop hamerden dat ze meer in haar mars had. "Ik voelde dat er hoge verwachtingen van mij waren. Dat ik die niet kon waarmaken maakte de situatie alleen maar erger."

Het gevolg: Jylke kon zich steeds moeilijker concentreren. Door de stress lukte het niet meer om informatie op te nemen, en op een gegeven moment kon ze zelfs geen letter meer lezen. Ze kwam thuis te zitten met een burn-out en ook werd de diagnose ADHD gesteld. "Als ze daar eerder achtergekomen waren, had het misschien nooit zover hoeven komen", vertelt Jylke.

Gat in mijn cv

Uit het onderzoek van 7Days en 1Vandaag blijkt ook dat meer dan de helft (52 procent) van de scholieren het gevoel heeft dat ze nu al aan hun cv en carrière moeten werken. Dat ervaarde ook oud-Scholieren.com-blogger Jorieke, die achttien was toen bij haar de diagnose burn-out werd geconstateerd. De huisarts adviseerde haar gas terug te nemen. Niet alleen op school, maar ook in haar bijbaan. "Oh nee, straks heb ik een gat in mijn cv", dacht Jorieke toen direct.

De periode waarin Jorieke last had van hartkloppingen, slapeloosheid en paniekaanvallen heeft haar wel veranderd. "Ik ben veel minder bezig met wat een ander van mij vindt en wat anderen allemaal meer of beter doen dan ik", zei ze in een eerder interview.

Eerder schreef blogger Lotte al over haar burn-out. Deze blogs lees je hierrr en hierrr. En ook Ivana schreef dit jaar een interessant blog over de prestatiedruk op school.

Gepubliceerd op 29 augustus 2014
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

#.

#.

scholieren hebben idd veel stress. ik lig nu op bed, ben net flauwgevallen, zometeen naar ht zieknhuis. en dan te bedenken dat ik dinsdag een pw heb...

7 jaar geleden

D.

D.

Jazeker, scholieren hebben idd veel stress dit komt me erg bekend voor. Vooral het stuk ''ze weten nog niet wat ze willen doen'' daar zit ik nu mee :-(

7 jaar geleden