Scholieren bang voor nog meer ophokuren
De meeste scholieren vinden 't supergoed dat duizenden leraren vandaag gaan staken. En dan niet (alleen) omdat ze dan lekker vroeg uit zijn, maar omdat scholieren bang zijn voor (nog) meer ophokuren.
Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met de gasten van 't EenVandaag 1V-Jongerenpanel.
In totaal is 83% (!) van de scholieren bang voor meer ophokuren. Een op de vijf scholieren geeft aan wekelijks één of meer ophokuren te hebben en wel 15% heeft ze een paar keer per maand.
Vaker ophokuren in onderbouw
Erg opvallend is dat veel ondervraagde scholieren merken dat de onderbouwers op hun school vaker opgehokt worden dan bovenbouwers. En dat terwijl de minister juist van plan is de arme bruggers en tweedeklassers nóg meer uren op school te laten zitten...
Ophokuren en zelfstudie
Even voor de duidelijkheid: tijdens een ophokuur zit je verplicht in een leslokaal, zonder dat de leraar die eigenlijk les zou moeten geven aanwezig is, en zonder actieve begeleiding. Daarbij kan je dus denken aan een docent scheikunde die jou ineens Nederlands moet gaan uitleggen, omdat de echte docent ziek is. Niet erg handig!
Een ophokuur is dus NIET hetzelfde als een zelfstudieuur, omdat je tijdens dat laatste wél actief begeleid wordt. Althans, da's de bedoeling: van de scholieren die zelfstudieuren hebben, geeft 60% aan dat de begeleiding slecht is. De meerderheid ziet dat dus ook als ophokuren.
Wekenlang nutteloos
Vorig jaar deed Scholieren.com nog een klein onderzoek met 't LAKS onder 2700 scholieren. Daaruit bleek dat de gemiddelde Nederlandse scholier maar liefst 70 lesuren per jaar opgehokt wordt. Da's dus ruim twee volle lesweken nutteloze lesuren bijwonen!
Februari uitslag
Of de docentenstaking van vandaag, de vorige docentenstaking en de scholierenstaking op 't Museumplein gaan helpen? Dat weten we in februari: dan komt de Eerste Kamer met een definitief besluit over de urennorm. Stay tuned...
1 seconde geleden