Scholieren aangehouden na examenstunt Amsterdam

Scholieren aangehouden na examenstunt Amsterdam

Een examenstunt op de vmbo-afdeling van het Amsterdamse IJburg college 1 liep vanochtend uit op twee aanhoudingen van leerlingen. Tijdens de stunt ontstond een ''onveilige sfeer'' volgens Nico Moen, schoolleider bedrijfsvoering IJburg College, en na de tussenkomst door de politie werden er uiteindelijk twee jongens gearresteerd. Moen betreurt de gebeurtenis: "Ik gun de leerlingen een stunt, maar niet op deze manier."

Hoewel de uit de hand gelopen stunt vanochtend al ten einde was gebracht, is Nico Moen nog steeds druk in de weer. Het ging namelijk, veel erger dan tijdens eerdere stunts op het IJburg College 1, ontzettend mis. Moen: "De ervaring leert dat examenstunts regelmatig uit de hand lopen: bij ons heeft de havo/vwo-afdeling al eens de trappen met meubilair gebarricadeerd en met waterpistolen op docenten gespoten die dat niet konden waarderen. Toen hebben we voor die afdeling gezegd dat we dat niet meer wilden hebben. Een leerlinge van een deelschool, een kleiner onderdeel van het IJburg College, kwam dit jaar naar mij toe met de vraag of er een stunt mocht komen. Ik vertelde dat ik daarover niet ging, maar het is toch doorgegaan, met alle gevolgen van dien."

Moen schetst hoe deze ochtend op de vmbo BB-afdeling verliep: "De leerlingen van die afdeling, zo'n honderd in totaal, zouden alleen de school gaan 'versieren': er werd met meel gegooid en meters wc-papier als slingers opgehangen. Op een gegeven moment ging het mis: er kwamen jongens de school binnen met een brandslang waarmee ze allemaal mensen natspoten. Ze werden agressief en er ontstonden opstootjes. De sfeer in de school werd steeds grimmiger en daarop besloot de deelschoolleider vmbo om de politie in te schakelen."

De inzet van de politie viel niet bij iedereen in goede aarde, vervolgt Moen: "De agenten waren voor sommige leerlingen als een rode lap op een stier. Twee jongens scholden hen uit in straattaal die ik niet ga herhalen en dat was voor de politie reden genoeg om het duo mee te nemen. Dat was de reden dat ze aangehouden zijn, wat ik heel logisch vind: je beledigt geen agenten." De andere 99 leerlingen werden naar huis gestuurd, maar moesten later terugkomen: "Zij hebben in de klas in een zogeheten coachgroep erover gepraat. De havo/vwo-afdeling werd duidelijk gemaakt dat ze absoluut geen stunt meer mochten organiseren dit jaar. De overige 900 leerlingen van het IJburg College hebben overigens gewoon de hele dag hun lessen gevolgd."

De jongens komen volgens Moen wel weer terug op school: "Ze doen eindexamen over een maand en dit is geen reden om ze daarvan uit te sluiten. Ik vind ook niet dat zij de schuld moeten krijgen van de schade die is aangericht. Die schade valt erg mee, maar we hebben wel schoonmaakkosten moeten maken. In een brief die net gestuurd is naar de ouders en leerlingen hebben wij dat ook vermeld."

Helaas, concludeert Moen, is de examenstunt vanaf vandaag verboden op de school: "Ik gun de eindexamenkandidaten een mooi afscheid, maar de leerlingen van vandaag hebben het voor de rest verpest. Volgend schooljaar gaan we met de nieuwe examenkandidaten in gesprek over een passende oplossing, misschien kunnen ze een meelgevecht gaan houden op het strand in de buurt. Een stunt komt er niet meer: dit laten we geen tweede keer gebeuren."

 

Gepubliceerd op 11 april 2017
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.