Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Scholieren 24 uur in quarantaine voor examen tweetalig onderwijs

Door Chard

Vanaf vanochtend moeten 3.500 scholieren in Nederland die eindexamen doen voor tweetalig onderwijs 24 uur lang in quarantaine. Zij maken het IB-examen; een soort aanvulling op het 'basis' Engels. Omdat dat scholieren over de hele wereld dat examen maken, wordt het normaal gesproken op ongeveer hetzelfde moment gepland. In Nederland paste dat dit jaar niet in de planning en dus mogen de IB-scholieren tot morgenochtend, als zij het tweede deel van het examen maken, niet online.

Emma maakt haar tweede examen wel vanochtend al. Om te voorkomen dat ze antwoorden kan doorgeven aan leerlingen die morgenochtend hun tweede examen moeten maken, mag ze 24 uur niet online zijn. "Bij ons is het zo dat je op drie verschillende tijdstippen het examen kan maken, terwijl het bij andere scholen maar op één tijdstip kan. Op die scholen wordt het examen dus op zaterdagochtend gehouden", legt ze uit. "Die 24-uur-niet-onlineregel is voor ons dan ook niet zo heel relevant. Het is wel zo dat we geen antwoorden mogen delen, maar dat is ook best logisch.”

Emma vervolgt dat de school natuurlijk niet heel de dag alle leerlingen streng in de gaten kan houden. "Bij ons is gezegd dat je er 24 uur niet over mag praten op het internet en niet dat je absoluut niet op het internet mag. Ze hebben ons vooral gewaarschuwd dat we niet op Facebook of op andere sites teksten mogen verspreiden."

Verbod

Thomas (19) heeft wel zo’n verbod gekregen van zijn school. Zijn ouders hebben dan ook een formulier moeten ondertekenen dat zij erop zullen toezien dat hun zoon offline blijft. "Mijn ouders gaan niet echt controleren", lacht hij. "Maar ik ga daar ook geen misbruik van maken. Op elke school zijn de boeken die je moet lezen voor het examen anders, dus je hebt er toch niet veel aan om antwoorden door te spelen."

Gisteren hebben de IB'ers ook al in quarantaine gezeten, maar dan een stuk korter. Toen werd het eerste deel van het examen gemaakt waarbij de scholieren teksten moesten vergelijken. Ruben (17) moest 2,5 uur in quarantaine. "Ik heb die tijd voor een gedeelte nuttig gebruikt door onder andere aardrijkskunde te leren. Voor de rest was het vooral uitzitten."

Ook Thomas mocht 2 uur geen contact opnemen met de buitenwereld. "We moesten na het examen op school blijven. "Het was niet verboden om op je telefoon te zetten, ze letten er alleen een beetje op dat je niet op social media zat, voor communicatie."

Gepubliceerd op 17 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?