Scholen volgende week open, wij hebben nu al vragen

Vermijd drukte en houd afstand tot elkaar. Twee belangrijke punten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch beginnen voor de regio noord maandag de scholen weer. Wij, leerlingen, hebben er natuurlijk net zoveel zin in als andere jaren. Alleen zitten wij wel met een aantal corona-gerelateerde vragen. (wiskunde is nog niet eens begonnen)

Veel docenten zien het niet bepaald zitten om vanaf maandag weer les te moeten geven aan zo'n 30 leerlingen in een stinkend zweethok. Uit een enquête van de vakbond Leraren in Actie blijkt dat 80 procent van de docenten het onveilig vindt dat de scholen volledig opengaan, zonder dat leerlingen mondkapjes hoeven te dragen of afstand hoeven te houden. 

Daarnaast zijn er zorgen over de ventilatie in scholen. Volgens veel virologen wordt het corona-virus onder andere verspreid via luchtdeeltjes: aerosolen. Met een goed ventilatie-systeem zouden deze luchtdeeltjes sneller uit een gebouw moeten verdwijnen. Maar bij veel scholen zou dat goed werkend 'ventilatie-systeem' ontbreken.

Oude school

Nienke Luijckx, voorzitter van het LAKS, zegt het een goede zaak te vinden dat leerlingen weer volledig naar school kunnen, maar uit ook zorgen. "Uit een peiling van ons kwam naar voren dat leerlingen zich zorgen maken over ventilatie. Een leerling zei: Ik zit op een oude school. In de hitte is het al niet te doen, hoe moet dat dan nu met corona?"

Onderwijsminister Arie Slob heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat scholen met de lokale GGD hun ventilatiesystemen kunnen controleren. Verschillende onderwijsorganisaties vinden dit te vrijblijvend en pleiten ervoor dat op elke school een specialist de ventilatie controleert.

Vragen

Ik word maandag weer verwacht op school en ik ben best benieuwd naar de gevolgen van een slecht ventilatie-systeem. Gaat de school dicht? Worden wij hierover ingelicht? Wordt de school verbouwd? Veel vragen. Geen antwoorden. Net als veel andere scholieren ben ik ook bezig met hoe groot het besmettingsgevaar nou echt is. Ik vroeg twee medeleerlingen wat zij ervan vinden dat de scholen straks, zonder extra maatregelen, weer opengaan.
 
"Ik ben bang dat niemand op school rekening gaat houden met corona", zegt Maureen. "Mijn opa en oma spreek ik nog vaak, en ik ben wel bang dat ik hun daardoor misschien besmet."

Knuffelen

Ik sluit me aan bij Maureen. Ik weet eigelijk wel zeker dat de meeste leerlingen zich weinig van corona aan zullen trekken. Er gaat straks gewoon geknuffeld worden als scholieren elkaar na zes weken weer zien. 
 
Yorick, die ook maandag weer naar school moet, zegt zich weinig aan te trekken van corona. "Nee, ik ben niet bang. Ik ga me ook niet anders gedragen op school als andere jaren."

Gepubliceerd op 14 augustus 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

Vriend het echte probleem van de ventilatie is dat het seksistisch en racistisch is. Ook sluit ik me aan bij Yorick, corona kan me niks schelen, turken wel (marokkanen tolereer ik ook niet hoor). Mensen laat je niet gek maken door linkse media, stem forum!

1 maand geleden