Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Rubriek lezen: Revolutie

Rubriek lezen: Revolutie

Viva la Revolución! In Tunesië, Egypte en Libië weten ze d'r momenteel alles van. De Nederlandse kranten staan er vol van, en ik volg alles op de voet. Best spannend namelijk, zo'n revolutie.

De boeken hieronder gaan over revoluties en opstanden die echt hebben plaatsgevonden tegen regeringen van vroeger. Verhalen die je aangrijpen vanaf de allereerste pagina en stuk voor stuk de moeite waard zijn om te lezen...

Op de motor door Latijns-Amerika - Ernesto 'Che' Guevara [187 pagina's]

Dit boek, geschreven door opper-opstandeling Che Guevara himself, gaat over de tocht die Che Guevara deed veranderen. Hij maakte de reis op de motor met zijn beste vriend Alberto Granado en schreef iedere dag in zijn dagboek. De reis zelf gaat door Argentinië, Chili, Peru, Columbia en eindigt in Venezuela. De tocht van 12.000 kilometer heeft hem geraakt om te strijden voor het volk. Het boek is ook verfilmd, ook een aanrader!

Het grote uitstel - Marc Reugebrink [308 pagina's]

Schokkend, oversekst maar toch beladen met een belangrijke boodschap. Het grote uitstel gaat over hoofdpersoon Rega. Hij woont in het dorpje D., waar de Koude Oorlog volop aan de gang is. Jongeren zetten zich af tegen de gevestigde orde en 't schoolsysteem. Dit boek is aan te raden als je houdt van een wel degelijk seksueel getint boek (flinke seksscènes, dus) en meer te weten wilt komen over het revolutionaire gedrag van jongeren in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw.

Vrijheid - Jonathan Franzen [588 pagina's]

Een serieus boek met een komische ondertoon: Jonathan Franzen heeft in het boek een soort van soap verwerkt waarin hoofdpersonage Patty niet kan kiezen tussen haar huidige echtgenoot Walter, de milieu-activist, of tussen haar ex-geliefde tevens vriend van Walter, rockster Richard. Ze gaat vreemd met Richard en raakt zelf in een depressie terecht, ze schrijft haar dagelijkse bezigheden in een dagboek. De schrijver toont zo de hilarische uitglijders van de hoofdpersoon en zjin woede over corruptie in Amerika.

De Guillotine - Simone van der Vlugt [216 pagina's]

Tot slot nog een boek voor de wat jongere lezers en Simone van der Vlugt-fans. Het adelijke meisje Sandrine de Billancourt groeit op in Parijs in de achttiende eeuw. Tijdens de oproer van de Franse revolutie wordt haar familie vermoord, maar weet ze zelf daaraan te ontkomen. Ze vindt onderdak bij een schoenmakersfamilie, maar zoon Philippe vindt het maar niks, zo'n adellijke meid in huis. Hij is fel voor de Revolutie, dus tegen de adel en ook tegen Sandrine. In dit verhaal wordt in vogelvlucht verteld hoe men in opstand kwam tegen de adel in Frankrijk in het jaar 1789: mooi en aangrijpend voor onderbouwers.

Deze rubriek wordt in samenwerking gemaakt met Stichting Lezen, zij hebben er verstand van. Dat wil zeggen dat de redactie van Scholieren.com wordt geholpen bij de zoektocht naar boeken die in de lijst passen, maar als we de boeken kut vinden, zeggen we dat ook gewoon.

Gepubliceerd op 27 februari 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.