Rubriek lezen: Nieuwkomers

Rubriek lezen: Nieuwkomers

De levensverhalen van immigranten zijn een garantie voor spanning en dramatiek. Politici spreken steeds botter over deze nieuwkomers, maar één ding zouden ze niet uit het oog moeten verliezen: dankzij hun zijn we een grote stapel mooie boeken rijker. Door de verhalen te lezen kom je niet alleen meer te weten over hun (zware) levens, maar ook over ons. Als je wil weten wat typisch Nederlands is, moet je het een buitenstaander vragen.

De reis van de lege flessen – Kader Abdolah [151 pag.]

Kader Abdolah heeft de Koran vertaald. Toen ik die las, wow, ik was vanaf de eerste soera verkocht. Na het lezen van 'De boodschapper' besloot ik om (ooit) al zijn werk te lezen. Hij heeft alleen zo ontzettend veel boeken geschreven. En ook eentje die goed bij dit thema past, bleek bij het researchen. Bij het openslaan was het meteen raak: "In het begin was René gewoon mijn buurman, alleen een buurman. Daarna was hij voor mij een levend woordenboek. Mijn eerste contacten met hem gingen over de woorden, de zinnetjes die ik niet begreep. Maar naarmate de tijd verstreek, veranderde de inhoud van onze gesprekken. Ik kon zelf mijn problemen oplossen, maar toch riep ik hem te hulp. Waarom deed ik dat? […] Hij voelde zich eenzaam. Ik voelde me verlaten. Dus zochten we elkaar op.” 'De reis van de lege flessen' heeft niet voor niets al 21 (!) boekverslagen op Scholieren.com.

Voor jou 10 anderen – Cynthia van Eck & Mirjam Oldenhave [126 pag.]

“Aila, Bella en Joyo gingen elke dag naar school. En Mia ook natuurlijk. Maar wij, de andere kinderen, waren stiekem Nederland in geglipt, dus niemand mocht weten dat wij bij mama Riet woonden.” In 'Voor jou 10 anderen' vertelt Cynthia van Eck over haar jeugd in een illegaal kinderhuis in Nederland. Het boek leest snel, is meeslepend, kort, en waargebeurd.

De gelukvinder – Anoush Elman & Edward van de Vendel [333 pag.]

Ook  'De gelukvinder' is waargebeurd, die komt uit dezelfde reeks slash-boeken. De Afghaanse Hamayun (15) woont in Nederland, maar is bang weer uitgezet te worden. Hij vertelt over de dreiging tijdens zijn vlucht voor de Taliban, over het alles moeten achterlaten, over de moord op Theo van Gogh en het langzaam afbrokkelen van zijn hoop. Maar ook over zijn dagelijks leven, de grappen de hij in Afghanistan uithaalde met zijn vrienden, over de liefde. 'De gelukvinder' is een ongelofelijk spannend, tragisch, maar ook grappig boek. Niet alleen maar drama.

De nieuwe speler – Ludo Enckels [81 pag.]

Dit (korte!) boek heeft een ander perspectief: 'De nieuwe speler' vertelt het verhaal van een Nederlandse voetbalfanaat met een racistische vader. Op een dag raakt 'ie bevriend met een buitenlandse jongen die nieuw is bij hem op school en geweldig goed kan voetballen. En ja, dan zit je met een probleem. Zeker een aanrader voor de voetbalfans onder ons. En de pestkoppen. Misschien leer je er nog wat van.

Deze rubriek wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Lezen, zij hebben er verstand van. Dat wil zeggen: de redactie van Scholieren.com wordt geholpen bij de zoektocht naar boeken die in de lijst passen, maar als we het kut vinden, dan zeggen we dat gewoon.

Gepubliceerd op 1 november 2010
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

voro jou 10 anderen, mag je die ook voor je lijst lezen?

11 jaar geleden