Bezig met je studiekeuze?

Deze en volgende week bieden we elke dag live Q&A's met studenten van verschillende studies. Stel je studiekeuzevragen, of kijk Q&A's terug.

 


Naar de Q&A's Alles over studiekeuze

Rick: "Literatuur is meer dan alleen boeken"

Door Nationaal Platform voor de Talen

Een interesse voor taal en literatuur heeft Rick (22) altijd al gehad. Hij zocht dan ook een studie waarin hij zich volledig met deze dingen kon bezighouden. De opleiding Literature and Society aan de Vrije Universiteit sloot daar perfect op aan.

Dit interview is onderdeel van de campagne Talenstudie voor jou! Lijkt een studie Literature and Society jou wel iets? Check dan alle info over talenstudies op Talenstudievoorjou.nl 

Keuze studie 

Rick heeft voor deze studie gekozen omdat hij geïnteresseerd is in hoe literatuur zich verhoudt tot de maatschappij. "Het eerste wat mensen denken als ik over mijn studie vertel, is dat ik veel boeken lees. Dat klopt, maar literatuurwetenschap bestaat uit meer dan dat. Je leert juist door het bestuderen van literatuur veel over de maatschappij. Dat maakt het zo interessant", vertelt Rick.

Daarnaast was het Ricks voorliefde voor poëzie en fictie die hem naar de opleiding Literature & Society wist te trekken, maar door zijn studie kwamen daar nog veel meer interesses bij. "Ik vind nu ook juist non-fictie heel interessant, mede door het lezen van teksten óver de boeken die ik voor mijn studie las. Die teksten zijn soms heel literair geschreven. Ik had nooit verwacht dat leuk te vinden."

Een eigen tijdschrift

Naast het lezen en bestuderen van literatuur is creatief schrijven een grote hobby van Rick. Al in zijn eerste studiejaar startte hij samen met een docent van het vak Creative Writing een online tijdschrift. Rick is hoofdredacteur en ziet die functie als een mooi opstapje naar een baan in het literaire veld. 

Hoewel Rick een Engelstalige opleiding volgt, heeft hij ook belangstelling voor Nederlandse literatuur. "Wat ik leer bij mijn studie, kan ik in beide talen toepassen. Ik ben juist door het bestuderen van teksten in het Engels ook de Nederlandse taal interessanter gaan vinden."

Werken op een redactie

Na zijn studie zou Rick graag als redacteur willen werken. Ook zelf schrijven lijkt hem geweldig. Maar eerst staan zijn scriptie over de dichter Frank O’Hara en een vervolgopleiding op het programma. "Ik heb me net ingeschreven voor de Engelstalige master Creative Writing in Parijs. Dat is meteen een mooie manier om uit te vinden of in het buitenland wonen en werken ooit iets voor mij zou zijn. Die optie houd ik namelijk graag open."

Wil jij uitzoeken welke talenstudie het beste bij jou past? Gebruik dan de Opleidingenzoeker. Hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal. Of check hieronder de andere interviews met studenten die een talenstudie volgen!

Gepubliceerd op 1 juli 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.