Rekentoets telt niet meer mee!

Door Jasper

Vandaag hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord naar buiten gebracht. Daar zat erg goed nieuws in: de rekentoets voor het voortgezet onderwijs telt straks niet meer mee! Jarenlange kritiek is er geweest op deze toets en het komend kabinet gaat daar dus daadwerkelijk iets mee doen. Wel zal er een alternatief gaan komen vanaf uiterlijk het schooljaar 2019-2020.

De huidige manier van toetsing kende een aantal mankementen: er was nauwelijks aandacht voor rekenonderwijs op scholen, de toets was vaak meer begrijpend lezen dan echt rekenen en het cijfer telde alleen maar mee op een negatieve manier. Je merkte het namelijk wel als je een vijf had, omdat het onderdeel was van de kernvakkenregeling, maar een tien leverde net zoveel op als een zes.

Vanaf wanneer?

De verwachting is dat de 'afschaffing' van de rekentoets in zal gaan vanaf dit examenjaar, hoewel dat nog niet bevestigd is. Helemaal afschaffen is het trouwens niet; de toets blijft bestaan maar telt niet mee. Een alternatief zal er daarna dus wel komen, maar hopelijk is dat beter. In het akkoord staat het volgende vermeld:

Dit alternatief treedt uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 in werking en wordt daarmee voor alle leerlingen op alle niveaus een geïntegreerd onderdeel van het examen. In de tussentijd telt de rekentoets niet langer mee in het voortgezet onderwijs. Wel wordt deze afgenomen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tot het alternatief er is.

Regeerakkoord 2017.

Reactie LAKS

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is men erg blij met het kersverse nieuws. Wij spraken voorzitter Anouk Gielen. ''Wij vinden dit erg goed nieuws, omdat het rekenonderwijs niet goed was. Dan is het niet eerlijk een toets te houden die zo meetelt voor je examen. Wel vinden we niet alles uit het akkoord positief, bijvoorbeeld dat er geen eisen in staan voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB). Maar nogmaals: we zijn erg blij met dit nieuws en erg benieuwd naar het alternatief voor de rekentoets.''

Wil je weten welke andere beslissingen uit het regeerakkoord voor jou van belang zijn? Lees dan dit blog van onze hoofdredacteur.

Gepubliceerd op 10 oktober 2017
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!