Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Rekeninzicht door pizzapunten

Rekeninzicht door pizzapunten

Vanaf volgend schooljaar is het verplicht om de rekentoets te halen, voorafgaand aan het examen. Haal je 'm niet, dan ben je de lul. Doodeng natuurlijk, vooral als je niet echt goed kunt rekenen. Maar daar is nu wat op bedacht.

Jaap Vedder bracht samen met een aantal andere auteurs boek 'Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie' uit dat het makkelijker zou moeten maken om rekenen te begrijpen. Maar hoe dan?

Pizzapunten

Jaap Vedder (voorzitter van de stichting Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken-Wiskunde Onderwijs) vertelt: ''We zijn begonnen met het ontwikkelen van dit boek in 2005, en vandaag is het dan eindelijk uitgegeven. Het boek moet de leraar helpen bij het uitleggen van rekenen aan scholieren met wiskunde- of rekenproblemen. In het boek bieden we wat concretere beelden. Zo laten wij bijvoorbeeld zien wat breuken inhouden door te werken met pizzapunten.''

Tafels stampen

Volgens Vedder weten veel kinderen niet wat keersommen inhouden, doordat ze vroeger alle tafels in hun hoofd hebben gestampt. ''Ze weten de uitkomst van zes keer zeven wel, daar is geen inzicht voor nodig. Maar het is juist handig om het voor je te zien en je alle zevens voor te stellen.''

Vedder vindt ook dat leerlingen met een leerprobleem veel te snel een etiketje krijgen opgeplakt. Zo'n probleem wordt dan maar dyscalculie of dyslexie genoemd, omdat dat 't meest voor de hand ligt. Vedder: ''Er zijn zoveel scholieren in Nederland die zo'n verklaring hebben gekregen op school, dat kan nooit kloppen.''

Met de nieuwe methode wil Vedder mensen met rekenproblemen helpen, maar ook de 'etiketjes voorkomen'. ''In het boek willen we meer inzicht bieden, waardoor mensen met een rekenprobleem begrijpen waarom iets zo werkt. Als je niet goed kunt rekenen, heb je niet meteen dyscalculie.''

Rekentoets

Maar zullen er door dit boek meer mensen de rekentoets halen? Volgens Vedder wel. ''Door middel van het boek laten we weer een andere manier van uitleggen zien en ik denk dat er zeker een heleboel mensen door geholpen zullen worden. Anders hadden we dit boek nooit uitgegeven natuurlijk.''

Gepubliceerd op 8 november 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

Hoe heet het boek dan?

9 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Oeps, even vergeten erin te zetten. Het boek heet 'Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie,' sta nu ook in het artikel. Sorry!

9 jaar geleden

R.

R.

Breuken voorstellen als pizzapunten is niet echt wereldschokkend nieuw. Ik kan me herinneren dat ons rekenboek in groep 6 voor een hoofdstuk alleen maar uit pizza's, taarten en andere ronde eetbare dingen bestond.

9 jaar geleden

W.

W.

Dat is zeker waar Robin, maar herhalen is wel goed en ik wil niet die toets kielekiele halen. Nee, dat moet gewoon goed. Iets wat ik op de basisschool heb moeten leren, moet ik potverdikkeme nu toch nog steeds kunnen!

9 jaar geleden

F.

F.

ooit gehoord van het boek de telduivel?

9 jaar geleden

R.

R.

Dat boek is te gek, ik raad het aan, beetje oud al maar werkt prima

9 jaar geleden

W.

W.

Nee, ik ga eens kijken, bedankt voor de tip. :)

9 jaar geleden

K.

K.

Maar er zijn ook mensen die het wél duidelijk moeilijker met wiskunde hebben dan normaal is, maar daarvan wordt vaak gedacht dat ze hun best er gewoon niet genoeg voor doen... Ikzelf heb dyscalculie, maar mensen wuiven dat altijd weg met opmerkingen als "Je bent gewoon niet zo goed in rekenen" en "Als je maar hard genoeg je best doet en veel oefent, snap je het vanzelf," en dat is best frustrerend af en toe.

9 jaar geleden

A.

A.

Hoe heet het boek? Waar kun je het kopen?
Aangezien ik toch mn MBO moet halen, zou ik ook echt mn rekenexamen moeten halen... Dussss, kom maar op met dat boek =D!

9 jaar geleden