Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ravi (16) is transgender: 'Laat anderen in hun waarde'

Ravi (16) is transgender: 'Laat anderen in hun waarde'

Vandaag, 7 augustus, is het de Internationale Transgenderrechtendag. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het feit dat de rechten van transgender personen beschermd moeten worden. Volgens Ravi (16) is dat erg belangrijk.

Ravi is zelf transgender. Hij werd geboren als meisje maar identificeert zich als jongen.

Genderdysforie

Ravi zit in groep 8 wanneer hij last begint te krijgen van genderdysforie: een sterk gevoel van onvrede met zijn geslacht. Dit uit zich bij Ravi in de vorm van angst voor ongesteldheid. "Als ik ongesteld was, durfde ik niet uit bed of naar school. Mijn ongesteldheid was zo'n groot probleem dat ik er met een psycholoog over ben gaan praten. Ik wist zelf wel een beetje wat erachter zat, maar durfde het niet tegen mijn psycholoog te zeggen."

Ravi's psycholoog denkt te weten waar hij mee zit en verwijst hem door naar een psycholoog die gespecialiseerd is in genderidentiteit. "Ik vond het erg lastig om erover te praten, maar door de jaren heen ging het steeds beter", vertelt hij. Zo ontdekt Ravi dat hij transgender is en besluit het aan zijn ouders te vertellen. Die zijn erg ondersteunend. "Ze zeiden dat ze het eigenlijk wel wisten. Dat ze zo simpel reageerden, was een opluchting. Zo'n reactie kreeg ik ook van de meeste vrienden, die zeiden 'Oh, cool'. Er werd niet moeilijk over gedaan, dat was heel fijn."

Stap voor stap gaat het beter met de genderdysforie van Ravi. "Laatst ben ik een paar dagen naar school geweest terwijl ik ongesteld was. Dat was best bijzonder, want normaal gesproken ging ik dan helemaal niet naar school. Ik heb er nog steeds veel last van, maar wel minder."

Speciaal onderwijs

Ravi heeft hoogfunctionerend autisme en heeft veel moeite met toetsen, die bezorgen hem een hoop stress en paniek. Hij stapt na de derde over naar het speciaal onderwijs. Naast dat het sindsdien beter gaat met school, zit hij ook beter op zijn plek. "Ik heb een veel veiliger gevoel hier, met iedereen kan je over alles praten", zegt Ravi. Toch vindt hij het "angstaanjagend" om op school open te zijn over zijn genderidentiteit. "Ik wist niet hoe mensen zouden reageren. Op het regulier onderwijs is het vaak zo dat je amper of niet over dit soort dingen kan praten zonder vervelende reacties te krijgen. Ik zat pas één jaar op het speciaal onderwijs en had nog niet door dat ze hier heel anders omgaan met acceptatie. Ik heb uiteindelijk hele fijne reacties gekregen."

"Mijn mentor heeft me geholpen om het aan de docenten te vertellen", gaat Ravi verder. Hij kwam naar zijn docenten uit de kast aan het einde van het afgelopen schooljaar. "Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen. Sommigen zeiden: 'Ik ga het heel vaak fout doen maar het komt wel goed!' Dat zou ik ook niet erg vinden, het kan gebeuren en ik vind het al fantastisch dat ze het willen proberen", aldus Ravi.

Transitie

Momenteel staat Ravi ingeschreven bij de genderpoli. Hier kunnen mensen terecht die twijfels hebben over hun genderidentiteit. Ze kunnen daar een medische behandeling en psychische hulp ontvangen. "Je krijgt bij de genderpoli meerdere gesprekken met gespecialiseerde psychologen. Het is heel vervelend, maar je moet een soort diagnose 'trans' hebben. Ik vind dat best dom, want je gaat niet voor de lol drie jaar op een wachtlijst staan." Er zijn erg lange wachttijden: waarschijnlijk kan Ravi pas over twee of drie jaar een medische behandeling ondergaan.

"Ik hoop dat ik na de hele transitie meer zelfvertrouwen krijg", zegt hij. "Ik heb best wel last van mijn borsten. In mijn nek en rug heb ik er last van, maar ik krijg er ook veel opmerkingen over als ik mijn binder niet draag." Een binder is een stuk ondergoed dat de borsten platdrukt. "Er werd vaak tegen me gezegd: 'Jouw borsten zijn zo groot, super mooi'. Die opmerkingen vind ik erg vervelend, want ze passen niet bij mijn genderidentiteit en ik ben erg onzeker over de grootte van mijn borsten."

Transrechten

"Ik vind het fijn dat er op zo'n internationale dag aandacht wordt gevraagd voor transrechten", zegt Ravi. "Er is over het algemeen best weinig aandacht voor. Er zijn nog veel mensen die transgenders raar vinden en geloven dat het niet kan." Daarbij zijn er volgens Ravi veel vooroordelen over transgenders: "Mensen denken bijvoorbeeld dat je altijd aan iemand kan zien of die een transpersoon is. Ik vind dat een vervelend vooroordeel omdat die mensen doen alsof ze helemaal weten hoe het zit, terwijl ze niks met die transpersoon te maken hebben. Dat kan best pijnlijk zijn voor iemand die transgender is."

"Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar in hun waarde laten en dat ze zich niet met anderen bemoeien. Als je niks leuks te zeggen hebt, houd dan je mond dicht", aldus Ravi.

Wil je meer weten over transgender zijn of ben je op zoek naar hulp? Neem dan een kijkje op https://genderpraatjes.nl of https://iedereenisanders.nl.

Lees ook
Ik ben transgender

Gepubliceerd op 7 augustus 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.