Rare grondwetvraag bij vwo maatschappij- wetenschappen

Rare grondwetvraag bij vwo maatschappij- wetenschappen

Door Merel

3.431 vwo'ers zwoegden woensdagmorgen op hun examen maatschappijwetenschappen. Het einde van de examenperiode komt langzaam in zicht, en niet iedereen kon het nog opbrengen om de dikke leerboeken in hun hoofd te stampen. Maar de schade lijkt beperkt. Al wordt er wel veel geklaagd over een 'rare grondwet-vraag'.

Marieke Dwarswaard was na anderhalf uur al klaar, terwijl er drie uur voor het examen stond. "Ik liep als eerste de examenruimte uit! Het ging beter dan ik verwachtte. Ik zat er echt wel een beetje doorheen met leren, dus ik had me niet zo heel goed voorbereid. Maar het ging dus wel goed!"

Toch waren er een paar tricky opgaven, zoals eentje over artikel 7 van de grondwet. "We moesten vier artikelen uit de grondwet leren, maar dat had ik niet echt gedaan", zegt Marieke. "Ik vind dat ook een beetje onzin. En verder was er een vraag over een ondergrondse tunnel, en dat was dan een metafoor voor een probleem van de democratie. Die wist ik ook echt niet."  

Pilot-examen

Dennis Ameling had over het algemeen weinig moeite met de toets. Een voldoende zit er dan ook zeker in. Wel had de scholier voor zijn gevoel weinig kunnen oefenen, omdat zijn school het pilot-examen maatschappijwetenschappen maakte. "Mijn klasgenoten en ik vonden het niet heel moeilijk. Veel dingen die we hadden geleerd kwamen erin terug, wat heel fijn was." 

Wel vond Dennis de vraagstelling soms lastig. "Bij opgave 10 over een besluitvormingsmodel liep ik helemaal vast. Ik had geen idee waar het over ging." Volgens de vwo'er kwam dat ook omdat hij niet alle stof even goed had geleerd. "Je maakt vooraf keuzes over wat je gaat leren. Hier had ik me toevallig niet goed genoeg in verdiept."

Drie boeken

Leraar maatschappijwetenschappen Daniël Fluitsma vond dat de Nederlandse politiek wat onderbelicht was in het examen. "Er werd veel nadruk gelegd op Europa en internationale politiek. Dat vond ik jammer, want ik heb in mijn klas altijd veel aandacht besteed aan politieke stromingen in Nederland, dus daar hebben leerlingen vaak meer kennis van. Het is ook zoveel stof; ze moeten drie boeken leren."

Over het niveau van het examen is de docent over het algemeen wel te spreken. "Het eerste deel over de criminaliteit en rechtsstaat was zeker te doen, maar deel twee, over politiek, was dus lastiger. Het einde, over massamedia, was ook weer prima." Ook Fluitsma zet zijn vraagtekens bij de grondwet-vraag. "Dat ze de inhoud van klassieke grondrechten moeten kennen snap ik, maar ga dan niet lopen muggenziften over de nummertjes..."

Syllabus

Het LAKS laat weten dat er veel geklaagd wordt over het examen maatschappijwetenschappen, met name over de grondwetsartikel-vraag. Veel scholieren vonden het absurd dat ze een grondwetsartikel uit hun hoofd moesten kennen. "Helaas kunnen wij hier echter weinig mee", laat klachtencoördinator Annelotte Lutterman weten. "Het stond namelijk toch echt in de syllabus; het was gewoon leerstof."

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.