De kracht van woorden: deze jongeren delen een passie voor radio

De kracht van woorden: deze jongeren delen een passie voor radio

Heb jij de radio wel eens aanstaan? Uit onderzoek blijkt dat in 2024 nog maar 12 procent van jongeren tussen de 15 en 21 jaar naar traditionele radio luistert. Dat is 51 procent minder dan er naar online muziekdiensten zoals Spotify wordt geluisterd. In 2019 luisterde nog 16 procent naar de radio.

Radio wordt dus langzaamaan minder populair onder de jonge generatie. Hoe kan dat? 

De weekendploeg

Hij schuift de knoppen, draait een lekker muziekje en maakt een praatje op de radio. Voor Gerbrand (18), Evan (19) en Dirk is het niet zomaar een vrijdagavond: zij maken elke week het radioprogramma De Weekendploeg. Hoewel radio minder populair is geworden bij jongeren, geldt dat niet voor deze jongens. Voor hen begon het allemaal op een zondagmiddag bij een van hen thuis. "Op zondagmiddag bespreken wij vaak de week met onze vriendengroep", vertelt Evan. "We dachten toen: wat als we hier een microfoon tussen zetten? Dan hebben we een soort podcast." Even later komt Evan met het idee om Omroep Ede te benaderen voor een eigen radioprogramma. Sinds dit jaar maken zij elke vrijdag van 20.00 uur tot 21.00 uur hun eigen radioprogramma.

Zodra het nieuws van 20.00 uur is geweest en het On Air-lampje aan gaat, zitten de jongens er helemaal in. Het programma begint gelijk met hun zelfgemaakte jingles. "Ondanks dat het live op de radio is, voelt het gewoon alsof we met z'n drieën als vrienden aan het kletsen zijn met een leuk muziekje. Niets is leuker dan iemand blij maken met jouw programma", zegt Evan. Gerbrand schuift de microfoon open en ze beginnen relaxed aan hun programma. Dat was bij hun eerste uitzending toch even anders. "Toen deed de techniek het niet, de microfoons bleven uit en de muziek ging niet aan. Er was gelukkig wel iemand aanwezig die ons kon helpen", vertelt Evan opgelucht.

Belang van radio

Evan, Dirk en Gerbrand luisteren zelf wel regelmatig naar de radio, in tegenstelling tot een hoop jongeren dus. "Regelmatig zet ik de radio thuis aan. Je hoeft dan zelf geen playlist te maken, het wordt al voor je gedaan", vertelt Gerbrand. Dat het programma specifiek voor jongeren is bedoeld, is een bewuste keuze. Er zijn namelijk weinig radioshows die als doel hebben om deze doelgroep te bereiken. Met een van hun rubrieken, De Keetknaller, draaien de vrienden elke week een hit waar zij zelf los op gaan.

Ook delen ze in het programma nieuws dat interessant is voor jongeren. "Ik denk dat het belangrijk is om uit de comfortzone van commerciële radio te kruipen", vindt Dirk. "Draai wat populair is en niet wat je op alle zenders hoort. Het hoeft niet altijd strak binnen de lijnen." Daarnaast heeft de radio nog vele andere voordelen, vinden de jongens. "Als beeld uitvalt, heb je nog altijd de radio", gaat Dirk verder.

Tijdens de live uitzending bedenken ze nog snel even de laatste nieuwtjes. Maar wat ze het allermooiste aan radio vinden? De kracht van woorden. Waar het bij andere mediakanalen draait om beeld, vertelt radio een verhaal. Je draait één plaatje met honderd verhalen. 

NPO Campus

Voor wie net als de jongens van De Weekendploeg nog wél geïnteresseerd is in radio, is de NPO Campus opgericht. Dit is een talententraject voor iedereen die een toekomst wil opbouwen in de radio-industrie. Tijdens het traject krijg je coachingsessies en workshops van mensen uit het vak. Als je er klaar voor bent, mag je live radio maken voor NPO Campus.

Dat radio minder populair wordt bij de jonge generatie, merken de zenders zelf ook. Maar niet iedere zender heeft het doel om jongeren te bereiken. Met NPO-zenders zoals FunX en 3FM wordt wel een jonge doelgroep aangesproken. Daarbij wordt muziek gedraaid die de jonge doelgroep aanspreekt en worden thema's behandeld die belangrijk zijn voor hen. Op die zenders is ook het NOS Nieuws aangepast en zijn de socialmedia-activiteiten en campagnes gericht op jongeren.

Elke dinsdagavond van 21.00 tot 00.00 uur is Larissa Postma te horen op NPO Campus Radio. Dat radio minder populair wordt, valt ook Larissa op. Vroeger zette je de radio of een cd aan, nu gebruik je sneller online muziekdiensten. "Op de radio wordt een verhaal verteld dat je op Spotify nooit zal horen. Dat onderscheidt radio van andere muziekdiensten en dat maakt het juist zo mooi", vertelt Larissa. Vroeger luisterde ze thuis veel naar de radio, waar je voornamelijk mannelijke dj's op hoorde. "Ik heb nooit durven dromen dat radio maken iets voor mij is, omdat ik een vrouw ben." Niets blijkt minder waar, want dit jaar zitten er voor het eerst meer dames dan mannen bij het jongeren-talententraject. "Het motiveert om te zien hoe de industrie zich ontwikkelt. We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op."

Populariteit 

Om meer enthousiasme voor radio te creëren, bezoekt de campus media-opleidingen en hogescholen. Ook maken ze zich kenbaar op sociale media. "Hier is Tannaz,  NPO Radio 2, een goed voorbeeld in. Zij deelt veel van haar radioshow op TikTok. Hierdoor komt het uiteindelijk toch bij jongeren terecht en worden zij enthousiaster", aldus Larissa. Wie nog wel interesse heeft in radio, wil Larissa één ding meegeven: "Ga ervoor! Je kan beginnen met ervaring op doen bij een lokale omroep. Soms loopt het leven anders dan je hoopt, je kan een nee krijgen, maar daar tegenover staan tien ja's als je doorgaat. Laat je passie zien en durf te dromen."

Blogger Angelina met radio-dj Larissa Postma:

Gepubliceerd op 19 februari 2025
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij je past? Stel al je vragen aan studenten Romy of Marie!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.