Positieve reacties na havo-examen Arabisch en vwo-examen Turks

Door Xiang

De examenperiode is nu ook voor 57 havisten en 108 vwo'ers voorbij. Zelfs in deze hittegolf, wist havist Ammar Faqqas (20) zijn hoofd koel te houden: "Het examen Arabisch was op zich wel te doen."

Wel vond de examenkandidaat dat er naar verhouding veel open vragen in voorkwamen. "13 van de 42 vragen waren open. Dat vond ik wel iets minder. Ook vond ik de derde tekst over Marokkanen en een tweede nationaliteit moeilijk. Het was meerkeuze, maar ik wist niet goed of het om een positieve mening of een gebrek aan een mening ging." Makkelijkere teksten waren volgens Ammar tekst 1, 2 en 4. "Tekst 1 ging over een hoofdstad, tekst 2 ging over een acteur en tekst 4 ging over mensen die hun mening gaven over vakantie." Ammar was binnen zeventig minuten klaar, hiermee was hij één van de snellere examenkandidaten. 

Turks

Vwo'er Furkan Kondu (18) is blij dat hij verlost is van zijn laatste examen. "Ik heb van tevoren een proefexamen gemaakt en gemerkt dat die mij wat makkelijker afging." Furkan werd door een klasgenoot gewezen op het feit dat je Turks kon kiezen . "Ik had eerst Duits, maar daarna ben ik overgestapt op Turks. En toen heb ik van een externe begeleider les gekregen."

De tekst over Cleopatra vond hij het meest interessant. "Ik heb er al eens over gehoord, dat maakte de tekst ook herkenbaar. Een vraag was wel onduidelijk. Ik moest iets opschrijven over twee heersende culturen, maar dat stond niet in de tekst, dus dat was meer kennis." Furkan had voornamelijk moeite met de open vragen. "Vergeleken met examens van voorgaande jaren, zaten er in dit examen meer openvragen in en daar ben ik minder goed in."

Ondanks deze onduidelijkheden heeft Furkan er een positief gevoel over. "De teksten waren heel boeiend en het was geen al te lang examen. Ik denk dat mijn cijfer rond de 8 is."

Waarderende teksten

Mehmet Uz, voorzitter levende talen sectie Turks, vond het havo-examen zeer gevarieerd. "De teksten waren boeiend en voor de leerling heel herkenbaar. Er waren wel een paar lange teksten, waarover je lang deed. De woorden waren niet ingewikkeld, er is geen woordenboek voor nodig."

Uz merkte wel dat het vwo-examen wat lastiger was. "Er werd vooral getoetst op woordkennis en de antwoorden waren niet uit de tekst te halen."De teksten waren te waarderen. Gezondheid, onderwijs, toerisme en literatuur kwamen er in voor, maar de nadruk lag meer op literatuur."

Arabisch

Josien Boetje, docente Arabisch op het ROC Nijmegen vond het examen Arabisch niet anders dan voorgaande jaren. Wel vond ze het verschil tussen het vmbo-examen en havo-examen Arabisch groot." De teksten voor vwo en havo spelen meer in op de belevingswereld van die leerlingen. Maar de onderwerpen van de teksten waren erg eenzijdig, zeker in vergelijking met vmbo. Het havo-examen bevatte daarnaast zeven teksten over Marokko, maar mijn leerlingen komen vooral uit Syrië en Irak, dus voor hen is dat minder relevant."

"Algemeen gezien bevatten de teksten niet hele moeilijke woorden. Soms waren er wel vragen die niet even duidelijk waren, zelfs niet als je de tekst wél snapte." Een makkelijke tekst was volgens Boetje de tekst over de trein van Marrakesh naar Casablanca. Verder laat ze weten dat haar leerlingen qua snelheid behoorlijk uiteen liepen. "De ene leerling was na een halfuur al weg, de andere vertrok pas na de volledige zit."

Het LAKS laat in ieder geval weten dat er welgeteld nul klachten voor Arabisch en Turks zijn binnengekomen. Dat is dus net zo weinig als het havo-examen Russisch vanochtend.

[poll:1096]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 29 mei 2018
ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.