Populariteit is geld
Hidde
Slecht nieuws voor muurbloempjes: hoe populairder je bent op school, hoe meer je later gaat verdienen. Dat bleek althans uit onderzoek onder meer dan 10.000 geslaagden van middelbare scholen in de Amerikaanse staat Wisconsin.
In het onderzoek werd beweerd dat de populaire jongeren twee procent meer verdienden dan hun niet-populaire klasgenoten.
Toen een andere professor die bewering ging onderzoeken bleek echter dat er weinig van klopt. Of je later gouden bergen gaat verdienen of op een houtje moet bijten hangt volgens hem veel meer af van bijvoorbeeld je opvoeding. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Bijstandsmoeder of rijkeluiskind
Natuurlijk heeft je familie invloed op hoe je met geld omgaat. Simpel voorbeeld: kinderen van een bijstandsmoeder springen ongetwijfeld zuiniger om met de centjes dan een rijkeluiskind dat is opgevoed met het gevoel dat geld er in overvloed is.
Maar je maakt mij niet wijs dat externe factoren, zoals bijvoorbeeld je populariteit op de middelbare school, geen invloed hebben op je inkomen later.
Communicatieve vaardigheden
Want op bijna iedere vacature staat het wel: "beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden." En dát is precies wat je op de middelbare school - een periode waarin je als mens gevormd wordt - leert.
Wie geen vrienden heeft op de middelbare school, mist sparringpartners. Sociale en communicatieve vaardigheden leer je immers vooral door te dóén. Door dit te oefenen met vrienden (en daarbij af en toe op je bek te gaan) leer je onbewust hoe sociale interactie werkt. En die communicatieve vaardigheden heb je later weer hard nodig om te netwerken.
Bovendien krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost als je populair bent. En dat vertrouwen heb je nodig om minister, bankdirecteur of bankrover te worden. Want wie neemt er een onzekere directeur aan? Juist. En datzelfde zelfvertrouwen komt later weer van pas in salarisonderhandelingen. Katsjing!
ICT'ers verdienen veel
Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Je opvoeding heeft ongetwijfeld invloed op het salaris dat je later verdient, maar ik ben ervan overtuigd dat populariteit óók meespeelt.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd: zo verdienen ICT'ers, die niet echt als sociaal vaardig te boek staan, toch bovengemiddeld.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
F.
F.
En bedankt!
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
jij en Patrick zijn geen ICT'ers, Freek. Jullie zijn superdupercoeliejoelieswaggercodemasters.
11 jaar geleden
Casper
Casper
We weten allemaal dat je gewoon zat te wachten op het moment dat je geld mocht flashen op scholieren.com.
Goeie shit trouwens, mee eensch.
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
precies. Alleen nu ben ik bang dat er vannacht inbrekers komen om m'n centjes te jatten!!!11!!!
11 jaar geleden
Justine
Justine
Zal wel met ambitie en zelfvertrouwen te maken hebben inderdaad. HIDDE JE WORDT SUPAHRIJK
11 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Het wordt duidelijk wie er later zwerver wordt! (Juist, ja, ik.)
11 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Beste mensen,
Ik vond dit artikel erg spectaculair om te lezen. Geen spellingfouten en zo'n goed einde. Waarvan je kippenvel kan krijgen. Daarom wil ik pleiten dat dit een literair boek wordt.
Met vriendelijke groet,
Wouter Jacobs van Doedelen Wiersma
11 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
En dat blijkt uit 2% meer salaris? :')
Dat verschil kun je lastig significant noemen.....
11 jaar geleden
Antwoorden