Persbericht: Podcast Studententijd

Het is de mooiste tijd van je leven, zeggen ze: je studententijd. Uit onderzoek van Scholieren.com onder 284 aankomende studenten blijkt dat zij vooral uitkijken naar ‘eindelijk leren wat je interessant vindt' (72,5%) en meer vrijheid (66,2%). Dat niet alle verwachtingen over het studentenleven blijken te kloppen, weten ervaringsdeskundigen Oscar, Dienke en David. In de nieuwe podcast Studententijd bespreken zij hun avonturen en vertellen eerlijk over hun twijfels en onzekerheden. Onmisbaar voor de startende student, herkenbaar voor de langstudeerders. 

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je je oude vrienden niet uit het oog verliest? Meer dan de helft (56,3%) van de ondervraagde scholieren vreest het voortbestaan van hun huidige vriendschappen. Andere prangende vragen: hoe ga je om met geld? Hoe woon je samen met huisgenoten? Hoe vaak moet je beddengoed eigenlijk in de was?

Scholieren beoordelen hun 'zin in het studentenleven' gemiddeld met een 7,3. Bij de vraag waar ze tegenop zien, worden bijvoorbeeld het niveau van de studie (34,5%) en financiële onzekerheid (60,2%) genoemd. Overigens lijkt dit laatste probleem meer bij meisjes dan bij jongens te leven: 69 procent van de meisjes ziet op tegen de kosten van studeren en geldgebrek, tegenover 47 procent van de jongens. Zijn die zorgen terecht? Een beetje eerlijk verwachtingsmanagement voor de nieuwe generatie studenten kan in ieder geval geen kwaad, vinden de makers van de podcast.

De makers

"Elke aflevering bespreken we aan de hand van een thema onze eigen ervaringen en de reacties van studenten", aldus Dienke. "We zijn eerlijk, open, niets blijft onbesproken", voegt Oscar toe. David: "Als je gaat studeren en op kamers gaat, vraag je je vaak af 'is dit wel normaal?' Die twijfels bespreek je vaak niet met anderen."

In Studententijd doen Oscar, Dienke en David dat wel en daarmee hopen ze scholieren beter voor te bereiden op deze nieuwe levensfase. De eerste twee afleveringen, respectievelijk over verwachtingen en hospiteren, zijn vanaf vandaag te beluisteren. 

Oscar, David en Dienke vullen hun studentenleven elk op hun eigen manier in. De Groningse Dienke is lid van een studentenvereniging en geniet van het klassieke studentenleven, David heeft na wat omwegen zijn plek gevonden met vrienden in Utrecht, Oscar studeert in Utrecht en woont thuis bij zijn ouders in Veenendaal. 

Het drietal wil het liefst zoveel mogelijk de interactie aangaan met bijna-studenten of beginnende studenten. Zij kunnen vragen insturen via de website Studenten.com, via het Instagram-account Studententijd of door een mail te sturen naar studententijd@studenten.com.

Spotify
www.studenten.com

- Einde bericht -
Voor meer informatie, neem contact op met Roos (producer)
Roos Smetsers
roos@scholieren.com
030-2721378 of 06-29257809

Gepubliceerd op 12 maart 2020
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.