Pas op! Filmtalent!

Pas op! Filmtalent!

Door Merel

We schrijven wel vaker over de Kunstbende: dé wedstrijd in Nederland waar jong creatief talent wordt gespot. Wouter Hermans (19) is zo'n juweeltje: hij won laatst de landelijke finale in de categorie Film & Animatie. 

En die Wouter is beslist geen gevalletje one of the guys: het type dat na school een potje gaat voetballen en de rest van de dag gamend doorbrengt. Integendeel, ik betwijfel of hij nog wel tijd heeft om te eten en slapen tussen al zijn bezigheden door!

Onschuldig

Om vooraan te beginnen: "Het begon heel onschuldig, een jaar of vijf, zes geleden, toen ik als jonge middelbare scholier ontdekte dat het wel grappig was om met wat vrienden onzinnige actiefilmpjes te maken. Het werd een hobby, en na een tijdje realiseerde ik me dat het me wel heel vet leek om daar later mijn beroep van te maken."

Cool, maar da's natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. "Klopt," vervolgt Wouter, "dus besloot ik om tijdens de laatste twee jaar van mijn middelbare school voor het serieuzere werk op zaterdagmiddag lessen te gaan volgen aan de Jongerenfilmschool in Tiel. Ook de rest van de tijd bleef ik heel veel bezig met filmen en ontwikkelde ik mezelf steeds verder. Uiteindelijk bereikte ik mijn voorlopige doel: aangenomen worden op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op de afdeling Film (officieel: Audiovisuele Media)".

Speciale film

De keuze voor deelname aan de Kunstbende Film & Animatie was dan ook niet zo moeilijk. "Ik had al twee keer eerder meegedaan, maar ben alleen een keer tweede geworden in een regionale voorronde." Wat maakte het dit keer anders? "Vorige keren had ik iets ingeleverd wat ik nog op de plank had liggen, maar dit jaar had ik speciaal voor deze wedstrijd een aparte film gemaakt. Dat scheelt veel."

De film van Wouter, genaamd Pas op! Creatief gaat over een jongen die van de ene op de andere dag besluit dat-'ie kunstenaar wil worden. Hoe kwam-'ie op dat idee? Wouter: "Dat kwam eigenlijk door meerdere dingen. Ten eerste is het een beetje autobiografisch. Ik bedoel: ik was een jongen met een N&T-profiel en een wiskundebrein, en ik wilde film gaan studeren. Dus ook 'kunstenaar' worden. Bovendien was het thema van de Kunstbende dit jaar ‘VREEMD’, en kunstenaars zijn natuurlijk een beetje vreemde mensen. Zo is het idee eigenlijk geboren."

Best relaxed

"De landelijke finale in de Melkweg was een grote gezellige boel," vertelt Wouter. "Het enthousiasme was bij alle deelnemers duidelijk aanwezig, en iedereen uit elke categorie stond nerveus te popelen om zijn kunstje te vertonen." Zelf was hij niet echt zenuwachtig: "Kijk, het vertonen van een film is natuurlijk niet half zo spannend als het opvoeren van een dans of toneelstuk. Dus ik vond het best relaxed allemaal."

Heeft hij er nog veel aan overgehouden, behalve de eeuwige roem en geweldige ervaring? "Jazeker, ik krijg nog een natraject met workshops en coaching, die heel goed van pas komen omdat ik hier echt in verder wil. Ik ben naast school en de Kunstbende namelijk ook bezig met filmopdrachten voor mensen of bedrijven om iets bij te verdienen."

Niet te veel sociaal

 Ik vraag me af hoeveel uur Wouter wel niet per week aan deze 'hobby' besteedt. Hij lacht. "Stel je maar voor dat mijn leven een aaneenschakeling is van school (= filmen), werk  (= filmen), in mijn vrije tijd filmen en verder eten en slapen. Ik doe niks anders, dat zou ik ook niet willen. Oh ja, en heb ook nog een beetje een sociaal leven. Maar niet te veel!"

Gepubliceerd op 8 juni 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Een stuk over kunstbende in het algemeen? Ook een beetje over mensen die geen winnaars zijn en toch veel inzet hebben getoond?

10 jaar geleden

K.

K.

We plaatsen regelmatig artikelen over de Kunstbende, eerder al een sfeerrepo over de voorrondes, over de finale, de deelname van onze blogger Luuk, et cetera. Zie http://www.scholieren.com/archief?artikeltype=&auteur=&zoeken=kunstbende

10 jaar geleden

S.

S.

Geniaal film : P

10 jaar geleden