Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2019

Pandapoep brengt havisten van de wijs tijdens examen Engels

Bijna alle havo-kandidaten hebben zich vanmiddag gebogen over het examen Engels. Maar liefst 61.822 havisten verzamelden zich weer in gymzalen over het hele land om te zwoegen op teksten over onder andere influencers, filmacteurs en, jawel, pandapoep. "Die tekst vond ik echt supervreemd", vertelt Devona Siebeling (18).

Jeroen van Nunen vond het een redelijk examen. "Het was niet per se makkelijk of moeilijk, gewoon prima te doen." Vooral de vragen waarbij woorden ingevuld moesten worden in de tekst vond hij lastig. "Een tekst ging over het gedrag van katten. Die vond ik wel moeilijk. Voor mijn gevoel hing het af van je interpretatie van de tekst wat je op de open plekken moest invullen."

Pandapoep

De tekst die alle kandidaten nog glashelder in het geheugen staat, is die over pandapoep. Sanne van Berkel (17): "Dat was de enige tekst die ik moeilijk vond. Ik denk dat het voor mensen die biologie of scheikunde hebben gehad makkelijker was. Het ging namelijk over het dieet van panda's en over allerlei stoffen. Daar had ik echt moeite mee." Jeroen sluit zich hierbij aan. "Ik heb scheikunde gehad en er zaten veel begrippen in die we daar besproken hebben. Ik begreep de tekst daardoor veel beter dan vrienden die geen scheikunde hebben gehad." Jeroen overweegt een klacht in te dienen hierover. "Om het voor mijn vrienden op te nemen."

Devona Siebeling (18) is het hiermee eens. "Ik vond de tekst echt nergens op slaan. Reuzenpanda's werden geassocieerd met biodiesel en de aanmaak van nieuwe stoffen. Ik denk dat mensen met scheikunde het wel beter begrepen." Marijn Buijse (17) denkt er anders over. "Ik heb biologie en scheikunde, maar ik heb er geen dingen in gelezen die in mijn voordeel hadden kunnen werken. Ik vond het wel een prima tekst."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HAVO #teameindexamen #cringe

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Hilton Hotel

Devona geeft aan dat ze normaal gesproken best goed is in Engels, maar dat ze dit examen best moeilijk vond. "Ik dacht dat het wel ging lukken, maar ik vind het nu heel moeilijk inschatten." De laatste vragen over het Hilton Hotel vond de havist lastig. "We moesten uit de tekst halen wat de voorwaarden waren om eerder in te mogen checken. Na heel lang zoeken dacht ik het gevonden te hebben, maar nu hoor ik van veel klasgenoten dat ze andere antwoorden hebben." Ook Jeroen vond dat er een instinker zat in een vraag over deze tekst. "De vraag was of de prijs van de hotelkamer nog kon veranderen na de reservering. Ik had eerst iets opgeschreven, maar later zag ik pas dat er in het klein onderaan de tekst stond dat het bedrag van de belasting nog kon veranderen. Dat was denk ik het goede antwoord."

Docent Ad van Dijk beaamt dat veel leerlingen dit een moeilijke tekst vonden. "Meestal is de laatste tekst een makkelijke waar je nog wat puntjes kunt scoren, maar dit keer viel dat tegen." De docent vond het geen makkelijk examen. "Ik vond het examen over het algemeen moeilijker dan voorgaande jaren. Er zaten veel vwo-achtige vragen in en er kwamen ook veel moeilijke woorden in voor. Bij vraag 4 kon je kiezen uit de antwoorden: 'commendable but flawed' en 'controversial but courageous'. Dat zijn moeilijke woorden, zeker voor havo-leerlingen."

Woordenboek

Louk van Loon (16) vond inderdaad dat er veel moeilijke woorden in het examen stonden. "Ik moest veel opzoeken in mijn woordenboek. Ik heb bijvoorbeeld 'scornful' opgezocht. Dat betekent 'minachtend', maar toen ik dat opzocht in mijn Nederlandse woordenboek, werd ik ook niet veel wijzer." Ook Sanne was blij dat ze haar woordenboek had meegenomen. "Ik heb bijvoorbeeld het woord 'infidelity' opgezocht bij een vraag waarbij je het ontbrekende woord in moest vullen." Ze moest veel vaker haar woordenboek erbij pakken dan bij oefenexamens. "Niet normaal. Ik heb veel examens gemaakt waarbij ik maar een of twee keer mijn woordenboek nodig had. Bij dit examen heb ik hem wel vijftig keer erbij gepakt." 

Klachten

Anderhalf uur na afloop van het examen zijn er meer dan 3300 klachten binnengekomen over Engels bij het LAKS. Uit onze poll blijkt dat veel mensen, maar liefst 66 procent, het 'echt moeilijk' vonden. 

 

 

Gepubliceerd op 14 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}