Oudertypes: de boekenwurm

Oudertypes: de boekenwurm

Door Daniëlle

“Hé, wat lees je? Het gouden ei? Bah. Dat lees je alleen maar voor je lijst, en dan ook nog zo’n prutboek. Geen wonder dat je er niets aan vindt! Dat je leraar zoiets toestaat, belachelijk! Maar geen nood, ik weet nog wel wat. Leg dat boekje maar weg, we gaan iets beters zoeken.”

Vorig jaar kropen onze bloggers nog in het hoofd van verschillende schoolvolktypes, nu zijn de ouders aan de beurt! Om de week schrijven Daniëlle en Ivo over de allergekste oudertypes. Deze keer: de boekenwurm. Meer oudertypes vind je in het archief.

“We hebben toch niet voor niets zo’n prachtige, grote boekenkast. Moet je toch eens kijken wat voor pareltjes hier wel niet staan. De aanslag van Harry Mulisch bijvoorbeeld. Gewoonweg schitterend! Of anders De avonden van Gerard Reve. Magnifiek boek!

Natuurlijk maak ik ook wel eens fouten. Het leven is vurrukkulluk van Campert bijvoorbeeld. Man, wat is dat een gedrocht! Maar maak je maar geen zorgen, al die misbaksels staan gezellig op de onderste plank stof te vangen. De rest kun je veilig lezen.

Bovendien maak ik zulke fouten gelukkig niet meer. Niet sinds het NRC zulke fantastische boekentips geeft. Ze hebben recentelijk hun top tien boeken van 2014 geplaatst. Nou, dat is allemaal helemaal je-van-het hoor! Eigenlijk zou iedereen die boeken verplicht moeten lezen.

Miranda van de boekenclub had het ook over Bonita Avenue. Die is ooit bij De wereld draait door geweest. Wel een tijd geleden, hoor. Ik wist het zelfs niet meer en ik lees normaal gesproken alles wat daar besproken wordt. Maar goed, ze zei in ieder geval dat het een topboek was. Misschien kan ik hem voor je lenen?

- Wat, je leraar vindt dat boek een schande voor de Nederlandse literatuur en heeft beloofd iedereen die het toch leest een helse mondeling te geven? Wansmaak! Dat zulke mensen jullie jonge mensen de waarde van literatuur moeten bijbrengen! Dan snap ik ook wel dat jullie zo’n hekel aan lezen hebben.

Hè, wat zit je nou weer met je telefoon te pielen? Ik probeer je hier wat bij te brengen! - Je moet weg? Sla mijn advies maar weer in de wind! Oh, naar een klasgenoot, om je boekverslag af te maken. Nou, dat klinkt als een soort boekenclub, heel goed. Succes dan maar.”

Gepubliceerd op 29 december 2014
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.