Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Ouders uit het stenen tijdperk

Ouders uit het stenen tijdperk

Ouders: je hebt ze in alle soorten en maten. De meeste jongeren liggen af en toe behoorlijk overhoop met hun ouders. Zo zijn er vrienden van mij die niet met hun moeder over straat gezien willen worden. 'Ben je gek! Ze loopt nog rond met sokken in sandalen. Mijn moeder komt echt uit het stenen tijdperk.'

Het stenen tijdperk, de middeleeuwen, of een andere prehistorische tijd: het komt er op neer dat sommige ouders enorm achterlopen. Zo haalt mijn moeder de termen sms'en, msn'en en mailen nog steeds door elkaar. Ook weet ze niet wat bloggen is. Toch ben ik best tevreden met mijn ouders. Op sommige momenten kunnen ze namelijk best modern zijn.

Niet roken

Neem de bekende afspraak over roken en het rijbewijs. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze als ze niet gaan roken voor hun achttiende, ze vervolgens hun rijbewijs gesponsord krijgen. Als je goed kan liegen, is dit een makkelijke afspraak. Helaas kan ik niet liegen.Een sigaret kan geen kwaad


Terwijl ik er op een middag subtiel achter probeer te komen of deze regel nu echt zo strikt genomen wordt, hebben mijn ouders me al lang door. 'Als je ooit rookt, kan je je rijbewijs wel vergeten. En een bijdrage aan je auto hoef je ook niet meer te verwachten.' Mijn gezicht betrekt al, wanneer ik mijn ouders zie lachen. 'Ach, één sigaretje kan heus geen kwaad. Als je niet vast gaat roken, vinden we het al prima.' Verstopte sigaretten


Mijn zusje is er wat minder gemakkelijk vanaf gekomen. Zij verstopte haar pakje sigaretten achter een ladekastje. Precies op de plek waar mijn moeder altijd komt stofzuigen. Nu zouden sommige ouders helemaal door het lint gaan, maar mijn ouders zijn er heel relaxed mee om gegaan. Ze hebben haar zelfs een koekje van eigen deeg gegeven. 

Verpest je eigen leven

Diezelfde dag heeft mijn moeder het pakje leeggehaald en de sigaretten verstopt. Daarna heeft ze een briefje met gefopt! in het lege pakje gedaan. Na enorm geschrokken te zijn, kon mijn zusje er wel om lachen. 'Als je af en toe rookt, vertel het ons dan gewoon,' was het simpele commentaar van mijn ouders. 'Ook al vinden wij dat je je leven ermee verpest, het is dan nog wel joúw leven.' Hoezo stenen tijdperk? Mijn ouders zijn modern!

Gepubliceerd op 7 april 2010
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Ik rook nu al bijna 3 jaar.
en ik begon de dag na dat ik 12 werd haha.
me vader boeide het niet,
en me moeder die zei van ; ja het is jou leven.
maar misschien komt dat ook omdat me broer en me zus ook roken.
iedereen rookt bij ons thuis.
daarom word er ook geen probleem van gemaakt.

12 jaar geleden

M.

M.

Helemaal met je eens Simon!

12 jaar geleden

I.

I.

ik vind dat je zelf moet weten of je rookt,
zelf wil ik niet roken.
om hetzelfde als micky.

ook bij mij is het zo dat als ik niet rook mijn opa en oma mijn rijbewijs betalen, maar ik ben toch niet vanplan te gaan roken.

XXX-van mij

12 jaar geleden

K.

K.

mijn ouders zijn ook best modern, ze weten
tenminste wat msn'en, sms'en en bloggen enzo is...
Ik rook niet, als ik zou gaan roken, zouden mn ouders
me naar een kostschool sturen ofzow.
Nou, denk niet dat ze dat zouden doen, maar
tich ga ik niet roken (voor de zekerheid :D)

12 jaar geleden

M.

M.

Ik vind het maar belachelijk dat als je niet rookt, je wordt beloond met een rijbewijs. Ik ken zoveel mensen die dan stiekem gaan roken en toch een rijbewijs krijgen. Wat is dan het hele idee erachter?

12 jaar geleden

S.

S.

Volgens mij moet je vooral niet roken omdat je bewust kiest voor een gezond leven. Niet omdat je er een cadeautje voor ontvangt. Je wilt je kinderen toch bijbrengen dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen, de beloning is dat je je fitter voelt en minder uit je bek stinkt.

12 jaar geleden

R.

R.

ik ben gewoon jaloers op mensen met ouders die cadeautjes geven als ik niet rook. ik heb namelijk geen last van vooroordelen, behalve bij rokers - die vind ik eig per definitie veel minder aardig en gewoon zwak en afhankelijk.
ik zou dat rijbewijs dus halen zonder er iets voor te hoeven doen - maar mijn ouders... (ze zijn best oké)

11 jaar geleden