Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Opvallend veel klachten over vmbo wiskunde

Opvallend veel klachten over vmbo wiskunde

Door Merel

Veel vmbo'ers in de richtingen kb en gl/tl maakten vanmiddag het examen wiskunde. Veel leerlingen vonden het knap lastig. Vooral de lengte van het examen zorgde voor problemen. Het LAKS kreeg opvallend veel klachten.

Saskia Beving maakte vanmiddag het examen op het niveau vmbo-gl/tl. Ze had veel geleerd. "Ik heb zelfs nog speciaal bijles gehad dit weekend!" Gelukkig ging het examen redelijk. "Het was niet bijzonder moeilijk of makkelijk. Echt een beetje er tussenin. Ik denk dat ik wel een zesje heb!"

Emma Laurijssen vindt wiskunde ook best een pittig vak. "Ik had al mijn tijd nodig. Er waren 25 vragen, en er waren een hoop mensen die het niet af kregen. Veel vragen gingen over hoeken berekenen, gelukkig kan ik dat wel."

Emma had veel last van de airco die aan en uit ging. "Als hij uit stond was het lekker stil, maar dan begon hij ineens weer heel veel lawaai te maken." Ook examinatoren die overlegden tijdens de zitting zorgden voor ergernis. Toch gaat ze niet klagen bij het LAKS. "Dit was het enige examen waarbij dat gebeurde."

Onverwachte vragen

Vmbo-kb'er Melisa Bulut vond het examen ook niet erg makkelijk. "We hadden van tevoren veel samen geleerd, met andere leerlingen en docenten. Maar dit examen leek helemaal niet op al die oude oefenexamens die we gemaakt hadden." Ook andere klasgenoten vonden de vragen anders dan ze verwacht hadden. "We hadden hele andere dingen geoefend op school."

Wiskundedocent Menno Oosterheert vond de vragen in het examen "standaardvragen in een nieuw jasje. Het wiskunde-examen bestaat altijd uit drie onderdelen: meetkunde, verbanden en rekenen. Die kwamen allemaal aan bod, maar de verhaaltjes eromheen waren wat anders dan voorgaande jaren."

Toch vond hij dat er ook wel wat rare dingen in zaten. "Zo was er een vraag over een piramide die in 2500 voor Christus gebouwd was. De vraag luidde: 'hou oud is deze piramide?' Die vraag vond ik wel erg makkelijk."

Enorm veel klachten

Annelotte Lutterman, klachtencoördinator van het LAKS, laat weten dat er enorm veel klachten over het vmbo-examen wiskunde zijn binnengekomen. "Om 17:00 waren er al 900 klachten, dat had ik echt niet verwacht. Zeker voor het het vmbo is dat opvallend veel."

De meeste klachten gingen over de lengte van het examen. "Veel scholieren vonden het examen veel te lang, en daardoor ook moeilijk. Een groot deel kwam daardoor in tijdnood, en moest een deel van het examen afraffelen." 

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 19 mei 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

H.

H.

Wiskunde was niet moeilijk maar ook niet makkelijk, meschien een 5 ofzoo :s , ik zou blij zijn als ik een 5.6 krijg. Ik hen ongever 39 punten van 76-Curacao

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.