Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

"Opruimpolitie zorgt voor pesten"

"Opruimpolitie zorgt voor pesten"

Op RSG Wiringherlant fungeren derdeklassers sinds kort omstebeurt als opruimpolitie: in de pauze dragen ze blauwe jassen en wijzen ze hun medeleerlingen erop dat ze hun troep in de prullenbak moeten gooien. De school is enthousiast, maar de leerlingen en ouders wat minder.

Daarom heeft de bezorgde ouder Marianne Stoffers een handtekeningenactie opgezet om het project van de schoolstewards te stoppen. ''Eerst werd er nagenoeg niet gepest op deze school, maar door dit project zijn er steeds meer leerlingen de dupe van scheld- en duwpartijen.''

Was de opruimpolitie echt zo'n slecht idee? Wij checkten het bij Stoffers, leerlingen en school. Enne, wordt het gebouw er eigenlijk wel schoner van?

Gedwongen peuken rapen

''Mijn zoon werd door de schoolstewards gedwongen om sigaretten van de grond te rapen, terwijl hij helemaal niet rookt,'' steekt moeder Stoffers van wal. ''Hij weigerde dit toen ook. Hierdoor werd de leiding erbij geroepen en mocht hij twee uur komen corveeën. Belachelijk! Daarom ben ik een handtekeningenactie begonnen.'' En die lijkt aardig te werken: op de kleine scholengemeenschap (zo'n 1014 leerlingen) heeft ze al gauw ruim honderd handtekeningen weten te verzamelen.

Marianne is ondertussen ook bij de rector op gesprek geweest en afgelopen donderdag was er een informatieavond voor betrokken, waarbij de spanningen hoog opliepen. Marianne gaat stug door met actievoeren: ''Ik ga binnenkort een online petitie opzetten zodat ook ouders van andere scholen 'm kunnen tekenen en ik heb net twee brieven op de post gedaan voor de Kinderombudsman en de schoolinspectie.''

Project stopzetten

Volgens Marianne zorgt het project ervoor dat er meer gepest wordt op school. Dienstdoende schoolstewards zouden door hun vrienden als verrader worden gezien, ze worden uitgelachen en uitgescholden en er wordt expres troep naar hun hoofd gegooid.

Ook de 17-jarige Claire (5-havo) merkt dat er gepest wordt: ''De schoolstewards worden inderdaad niet echt goed behandeld door medeleerlingen. Het project werkt echter wel heel goed: de school ziet er een stuk netter uit. Toch denk ik dat dit project stopgezet zou moeten worden, door al die pesterijen.''

Een alternatief voor de schoolstewards hebben de dames wel. Volgens hen zou het goed zijn om het oude systeem weer in te voeren. Daarin moest iedere klas een dag per week corveeën met zijn allen.

Enthousiast

De school is echter wel tevreden met het nieuwe systeem: de aula is een stuk schoner, en schoolstewardcoördinator Ariane Zwanink merkt eigenlijk ook niets van het pesten. Zwanink: ''Ik ben er iedere pauze bij als begeleider, en ik zie zelf dat de schoolstewards gewoon goed behandeld worden. Aan het einde van het jaar gaan we het project evalueren, en kijken we of we ermee doorgaan. Tot nu toe zijn we nog steeds erg enthousiast.''

Gepubliceerd op 28 maart 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

gewoon net als bij ons op school: elke klas is 3 dagen achter elkaar (10 leerlingen per dag dus iedereen 1 keertje) aan de beurt om na de grote en de kleine pauze 10 minuten te corveen ( dan zit de rest al in de les!).

9 jaar geleden

M.

M.

Schoolwacht is een goed systeem. Ik ben momenteel zelf schoolwacht, maar ik heb ook door klasgenoten een strafmiddag opgelopen omdat ik weigerde om heel wat afval op te ruimen.
Pesten gebeurt niet zozeer door de schoolwacht, het is meer degenen terugpakken die je niet mag of die jou normaliter plagen.
Over het peuken opruimen e.d.: dit is op lang niet alle scholen binnen de bevoegdheid van de schoolwacht maar wel binnen die van de concierge en docenten.

9 jaar geleden

J.

J.

Wel grappig dat die jongen een peuk moest oprapen en daarom moest corveeën. Op het Wiringherlant mogen stewards nooit vragen om een peuk op te ruimen. Die jongen kan daarom ook nooit moeten corveeën om een peuk. Ik ben absoluut voor schoolsteward. Ik zit niet in de derde maar ik hoor 90% van de leerlingen wel positief! (waaronder ook schoolstewards zelf)

9 jaar geleden

M.

M.

Joan is zelf geen leerling zo te zien.
Op het Wiringherlant worden dus wel de leerlingen gesommeerd peuken te ruimen en dus ook kids die zelf niet eens roken.
Dit systeem slaat nergens op, gebruik er uitkeringtrekkers voor om agentje te spelen! Doen die ook wat nuttigs terug voor de uitkering die ze krijgen. Er zijn ook zat mensen in de VUT of pensioen die dat werk graag zouden doen en zelfs als vrijwilliger. Laat dus de kinderen doen waarvoor ze op school komen, in een veilige omgeving leren en studeren.

9 jaar geleden

L.

L.

Helaas is mijn dochter de dupe geworden van de schoolstewards, ze wisten wie het op de grond had gegooid maar mijn dochter kreeg straf. ( 2 uur strafcorve) ben er ook meteen tegenin gegaan. Laat het gewoon zo gaan zoals het voorheen ging, Normale corveediensten zoals het altijd is geweest. Ik ben zeker tegen de schoolstewards!!!!! Ik als ouder doe de opvoeding van mijn kind en laat haar niet opvoeden door een kind......

9 jaar geleden

A.

A.

Ja, dit is mijn school en ik schaam me voor me school. Volgend jaar ben ik zelf aan de beurt helaas. Dit moet stoppen!!

9 jaar geleden

M.

M.

goed idee dit! leren verantwoordelijk te zijn voor je eigen troep!vooral doorgaan hier mee!

9 jaar geleden

E.

E.

Ik ben zelf een steward op het wiringherlant, het is geen leuk werk om je medestudenten aan te spreken om rommel op te ruimen, maar het helpt wel heel goed, de schoon is een stuk schoner. Ik denk niet dat het helpt doordat de studenten worden aangesproken door medestudenten maar door de "registratie" die je krijgt als je het na de 3e keer vragen de aangewezen rommel nog niet opruimt. Als de persoon in kwestie deze registratie krijgt word er een straf gegeven van 2 uur corve. Als het oude systeem gewoon weer terug zou komen met de registratie die je kan krijgen van bijvoorbeeld een leraar die rondloopt, zou het hetzelfde effect hebben als nu. Wel worden de school stewards goed behandeld, ik word soms wel uitgemaakt voor verrader maar dat is meestal door vrienden en dat bedoelen ze niet serieus, een persoon die jou niet goed kent zal jou niet snel uitmaken voor verrader, ook krijgen we een pauze na de pauze waar wij moeten rondlopen en studenten aanspreken en we krijgen als beloning een certificaat voor sociaal burgerschap of iets dergelijks, Dat staat maar weer mooi in je cv! Ik zelf heb nog niet veel gemerkt van pesterijen maar ik hoor andere verhalen over de ovingen, of deze verhalen waar zijn weet ik niet. Maar op de terpweg waar ik steward ben valt hier weinig van te merken. Het feit dat deze jongen een sigaretten peuk moest opruimen kan niet de bedoeling zijn geweest. Ten eerste, sigaretten peuken en kauwgum hoeven de studenten niet op worden aangesproken, dit word opgeruimd door de schoonmaakster. Ten tweede, als het zou zijn dat degene die iets ergs vies moet opruimen (een rotte appel bijvoorbeeld) word diegene verwezen naar een prikstok of een doekje om het afval daarme op te rapen. Ten derde: de fout licht hier duidelijk bij de stewards die deze jongen aanspraken, Waarschijnlijk namen deze stewards het niet serieus en wouden ze deze jongen even klieren. Kortom ik vind het niet leuk om steward te zijn maar het helpt duidelijk en daarom mag het van mij worden doorgezet, voor dit project was het duidelijk een rotzooi in de school.

9 jaar geleden

L.

L.

Dit werkt inderdaad niet dat is logisch... op mijn vorige school hadden we dit ook ind met blauwe jasjes maar dan was het zo dat ieder leerjaar moest en ook iedereen dus was er geen sprake van "verraders" omdat je zelf ook een keer aan de beurt kwam. Minpuntje was wel dat ze ook de eerste jaars rond lieten lopen en dat is natuurlijk niet zo handig :P 12 jarige jongetjes die jongens van 18 moeten wijzen op hun afval ?

9 jaar geleden

S.

S.

Ik denk dat die anti-mevrouw zich zorgen maakt om de verkeerde dingen. Als ze koekjes zou bakken voor de hele school, zou iedereen vrolijk worden.

9 jaar geleden

M.

M.

Ik wil hier toch eventjes duidelijk het probleem omschrijven. Ik ben echt niet voor niets mijn actie begonnen.
Ten eerste waren er blauwe briefjes, als iemand weigerde iets op te ruimen werd dit 2 keer gevraagd en hierna werd de naam van de weigeraar genoteerd en gemeld bij de leraar. Hier was geen leraar bij aanwezig dus je kon opschrijven wie je maar wou. Dit betekende 2 uur straf, bij herhaling 4 uur straf, bij nogmaals schorsing van school. Deze briefjes zijn na onze actie afgeschaft, nu moet een kind 2 keer waarschuwen en dan een leraar erbij roepen die dan de straf oplegt als iemand nogmaals weigert. Elkaar verraden bij de leraar is nog steeds in volle gang. Dat hier geschreven word dat er altijd een leraar bij aanwezig is, is onzin. Mijn kind en meerdere kinderen zijn gestraft terwijl er GEEN leraar bij in de buurt was. Mijn kind is naar een schoolhoofd gegaan om te vertellen waarom hij straf kreeg, er werd niet naar hem geluisterd, hij moest toch nakomen. Hij moest dus toch nakomen voor weigeren peuken op te ruimen! Dat hier beweert word dat dit niet waar kan zijn, is dus onzin. Ik ben echt niet voor niets boos geworden. Mijn kind is trouwens niet de enige die na moest komen omdat hij peuken op moest ruimen.
Een andere jongen ging naar het schoolhoofd om te zeggen dat hij geen steward wilde zijn. Per direct kreeg hij straf, strafregels schrijven, deze jongen werd boos en gooide het notitieblok op de grond en wilde weglopen. Hierop versperde deze mevrouw de deur en melde hem als hij weg zou lopen hij per direct geschorst zou zijn van school. Vervolgens liep deze jongen geheel tegen eigen wil rond in een steward pakje. Gedreigd, bedreigd, gestraft, allemaal geen positieve manieren om kinderen bewust te maken van rommel. Er is de kinderen ook gemeld dat dit meetelt als maatschappelijke stage, doe je dit niet, blijf je zitten!
Een ander kind moest een plakje worst opruimen, dit wilde ze niet omdat ze dit vies vond, het was dan ook niet haar plakje worst, ook zij moest 2 uur nakomen.
Een ander kind werd ook aangepakt, er werd een propje onder tafel gegooid en de steward zag wie het deed, maar melde dit meisje dat zij het op moest ruimen. Dit weigerde zij want dit is echt typisch machtsmisbruik maar ook zij kreeg 2 uur nakomen als straf. Dit is hoe het eraan toegaat tussen kinderen. En deze gevolgen kon ik al inzien op het moment dat dit van start ging en snap werkelijk waar niet dat er mensen zijn die dit niet willen zien.

Laat ik voorop stellen, ik ben voor eigen rommel opruimen, kinderen leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen troep ben ik het helemaal mee eens, maar dit is nu absoluut niet gaande.
Ik ben voor corvee diensten, strafcorvee indien je je misdraagt, lesuren over wat bijvoorbeeld een plastic zakje kan doen met een vogeltje, samen de school en omgeving schoonmaken.
Maar ik ben tegen de straffen waar deze school mee werkt, tegen kinderen verplichten een ander kind op te voeden, te verraden, te straffen.
Opruimen en schoonmaken kan op een veel positievere manier. We hebben het hier trouwens absoluut niet over heterdaadjes maar over gewoon iemand uitpikken die het maar moet opruimen en doe je dit niet dan word er voor gezorgd dat je straf krijgt.
Leraren kunnen een kind aanspreken en straffen, dit behoren leerlingen onder elkaar niet te doen.
We krijgen toch een nare toekomst als wij kinderen leren dat het goed is elkaar te verraden. De kinderen die denken dat dit goed is, krijgen het nog zwaar in de toekomst als ze dit op hun nieuwe school ook gaan doen.
Op een school waar geen stewards zijn geweest, en een kind die geleerd heeft dat dit goed burgerschap is komt op deze school, en gaat vervolgens andere kinderen verplichten rommel op te ruimen wat niet door diegene veroorzaakt is, en weigert deze gaat deze naar een leraar om te zeggen, meesterrrr hij wil het niet opruimen, straf hem! tja die is voor de rest van de schooltijd uitgescheten door de rest.

Aan de reactie, dat 12 jarigen 18 jarigen aanspreken niet zo verstandig is, is al te merken dat er negatieve consequenties aan vast zitten. Maar ook mijn 14 jarige zou hier problemen door kunnen krijgen, en weigert hij, dan word hij ook gestraft. Dus hoe dan ook heeft het negatieve consequenties.

Dat kinderen gestraft worden als ze rommel gemaakt hebben maar het weigeren op te ruimen, ala. Nu worden kinderen gestraft voor iets wat zij niet gedaan hebben.
Maar dan nog vind ik dat een leerkracht/conciërge dit dient te doen.
Als leerkrachten en conciërge actief bezig zouden gaan met kinderen wijzen op rommel zou de school trouwens net zo schoon zijn! Je kan mij niet wijsmaken dat het de leerkrachten en conciërge niet lukt maar kinderen wel. Bij ons vroeger op school was het toch ook schoon? of zijn de leerkrachten/conciërge in deze tijd soms incapabel, of te lui om het werk waar zij voor betaald worden te doen?
Het is gewoon lekker makkelijk, laat het de kinderen maar oplossen, zo zijn kinderen eerder boos op de leerling die hun verraden heeft dan tegen de leraar die de straf oplegt. Probleem verleggen.
Mijn kind zit op school om Nederlands, Engels etc te leren niet om te leren een ander aan te spreken op rommel die niet door diegene veroorzaakt is, een ander te verraden en er zorg voor te dragen dat een ander gestraft word. Dit gaat geheel tegen mijn opvoeding in. Zelfs een politieagent straft iemand niet, als iemand niets gedaan heeft.
Ik leer mijn kind zijn eigen rommel op te ruimen en verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen daden etc etc, ik heb dan ook een fijne puber waarvan ik nog nooit op school heb hoeven komen omdat hij zich misdragen heeft. Krijg juist altijd complimenten over zijn gedrag.

Kinderen die actief zijn andere kinderen te verraden worden uitgescholden en mogen niet meer bij de groep zitten en zullen gepest worden. Dit is het gevolg en een kind, zeker een puber met alle hormonen die door het lichaam gieren, kan hier zo van in de war raken dat zelfmoord hier het gevolg van kan worden. Als een kind het normaal vind een ander aan te spreken op gedrag kan dit bij de verkeerde dood tot gevolg hebben. En dan kan iemand nu gaan beweren dat dit overdreven en onzin is, maar dit gebeurt helaas heden dag!

9 jaar geleden

J.

J.

misschien moet je eerst eens rond gaan lopen in de pauzes voordat je je mening geeft en uitgaat van de mening van kinderen. dan kan je het met je eigen ogen zien..

9 jaar geleden

M.

M.

oke, dus jij wilt zeggen dat alle kinderen die ik gesproken hebben liegen. En dat mijn kind liegt. Tjoh .......

9 jaar geleden

J.

J.

als jij echt denkt dat alle kinderen zo eerlijk zijn dan leef je in de efteling

9 jaar geleden

A.

A.

Ik eet en drink met een broodtrommel en een drinkfles. Ik neem aan het einde van de dag beide weer mee naar huis. Ik maak dus nooit troep. Nu word ik elke dag gehinderd door de stewards en word ik gedwongen troep van jongens van de tafel naast mij op te ruimen. Ze gooien allemaal troep onder mijn tafel en word hier heel boos over. Ik zeg de hele tijd dat het niet van mij is maar als ik tegenspreek moet ik nablijven. Ik voel mij bedreigt. Ik vind daarom dat dit moet stoppen!

9 jaar geleden

4.

4.

Ik vind dat 'Jaja' wel een punt heeft. En als ik het verhaal van Marianne lees vind ik het persoonlijk nogal overdreven. En ook klopt het dat de stewards kids niet mogen aanspreken op het opruimen van sigaretten of kauwgom. Ik zit al 4 jaar op deze school en zoals Marianne schrijft over het jongetje die geen steward wilde zijn en toen (naar mijn opvatting uit het verhaal) direct straf kreeg en strafregeltjes moest schrijven lijkt mij dat zeer onwaarschijnlijk. Ik ken de docenten langer dan vandaag en weet uit ervaring dat geen van allen zo zou reageren, conclusie daar moeten dus meer woorden aan vooraf zijn gegaan dan alleen maar geen steward willen zijn, bovendien denk ik dat het juist goed is voor je zelfvertrouwen omdat je naar iemand toe moet stappen en vragen of hij/zij even iets op wilt ruimen. En de docent zal ook vast niet de deur versperd hebben, kinderen hebben een tamelijk grootte fantasie in dit soort verhalen.

Even over het maatschappelijke stage verhaal, in de 3e moet je hoe dan ook een maatschappelijke stage uitvoeren. School biedt dit alleen maar aan dat je dit ook als maatschappelijke stage mag doen, maar je bent niet verplicht om dit als maatschappelijke stage te kiezen alhoewel het wel makkelijk meegenomen is. Je kunt namelijk ook gewoon gaan stage lopen bij een bejaardentehuis, rode kruis noem maar op, en als je die niet doet in de 3e ga je inderdaad niet over, als jij in je eind examen jaar je pws niet inlevert mag je toch ook niet door naar je examen? Dus dat argument van Marianne slaat nergens op al zeg ik het plat.
Bovendien heb ik degene die haar zoon heeft aangesproken gesproken en ik ken diegene lang genoeg om te weten dat die daar niet over liegt, mij is vertelt dat het om een papiertje ging en niet over een peuk maar dat haar zoon dit veranderd heeft wat mevrouw zelf niet zou geloven neem ik aan.
Bovendien kunnen je problemen ook mega maken hoor.
Ook vind ik het geposte bericht van Marianne niet echt aansluiten op het bovenstaande bericht, het gaat meer erover dat kinderen na moet blijven en gestraft worden dan over pesten? Maar dat kan aan mij liggen. Misschien moeten we ook maar een u beledigt een ambtenaar in functie regel opstellen? Dan lijkt het nog meer op de politie. Daarom vind ik de vergelijking met de politie ook niet juist aangezien hier helemaal geen verband tussen is.

Bovendien boeit het onderbouw leerlingen echt geen ene moer wat een plastic zakje met een vogeltje kan doen, als u rond uw heen kijkt in Nederland zie je overal wel afval liggen en dit afval is meer en deel in het gebouw.

Ik vind het wel merkwaardig dat u 20 keer het werkwoord straffen gebruikt en ik geen een keer pesten ben tegengekomen, en dat was toch eigenlijk de clou van het probleem nietwaar?

Het is een kleine moeite om even iets op te ruimen van de grond toch dat scheelt 20 keren straffen.

Wat 'Jaja' als zei gaat u eerste zelf een weekje in de pauze op school rond lopen en trek dan pas conclusies.

Ik vind het punt zelfmoord te ver gaan, ik ben zelf erg gepest en school vangt je daar eigenlijk altijd heel goed in op bovendien hoef je maar om de zoveel tijd steward te zijn en mij lijkt dat niet direct tot zelfmoord te leiden. Dit bedoel ik dus met problemen mega maken. Waar hebben we het over over troep oprapen? Nogmaals ik vind dat je dit punt er niet bij mag trekken aangezien ik zelf hier ook mee te maken heb gehad en dan komt dat dus niet alleen door het stewardsysteem maar daarvoor zat het dus ook al niet goed tussen die leerlingen.

En in het echte leven moet je soms ook dingen doen die jij niet gedaan hebt dan ga je toch ook niet klagen bij je mama? Dat noem ik dus verantwoordelijkheid nemen dat je zelf je problemen oplost.

Het lijkt mij persoonlijk dat het kind door dit juist nog gepest word want als mijn moeder zich er op de manier mee zou bemoeien zou ik me schamen maar dat is mijn beeld in dit verhaal.

9 jaar geleden

M.

M.

oke, dus mijn kind liegt en het kind dat jij gesproken heb spreekt de waarheid, tjoh......
Heel apart dat mensen van de school mij uitmaken voor leugenaar hahahahahahaha
p.s. mijn kind heeft het geprobeerd zelf op te lossen maar mevrouw L wilde niet luisteren, pas toen heeft mijn kind mijn hulp ingeroepen. Hij mag van mij namelijk geen Steward zijn en hij mag van mij niet nakomen voor iets wat hij niet gedaan heeft! Mijn kind is trouwens niet de enige die straf heeft gekregen voor peuken opruimen, maar goed, ik ga hier niet verder over in discussie. Onze kinderen liegen en jullie spreken de waarheid. Toch ook apart dat ik met mijn echte naam mijn verhaal schrijf, en jullie anoniem. Duidelijk geen zelfvertrouwen, misschien je aanmelden om Steward te worden? Tja, wie voor iets eerlijk uit durft te komen durft dat met naam en toenaam te doen. En er zitten berichten bij die absoluut niet door een kind geschreven worden maar dit wel doen laten overkomen. En als jij wel een 4e klasser bent en 3e klassers kinderen met een grote fantasie noemt, tja, neem een ander in de maling. Dus 1 jaar verschil zorgt ervoor dat jij niet iemand bent met een grote fantasie?
Was dit niet verplicht? kom op zeg! Weet je, fouten kunnen gemaakt worden, kleine moeite om dit toe te geven en hier iets aan te doen. Maar het probleem ontkennen en mij betitelen als leugenaar, tjoh.......
Het lijkt de katholieke kerk wel.

9 jaar geleden

I.

I.

Ik snap het hele probleem niet hoor, als je die schoolregels toch zo belachelijk vind, haal je kind er lekker af & doe hem op een andere school.. sommige mensen kunnen ook alleen maar zeuren -.-

9 jaar geleden

A.

A.

Bij ons op school worden ook stewards ingezet voor het aanspreken van studenten om de school op te ruimen. Bij ons op school werkt dit systeem erg goed. De school is absoluut een stuk schoner als voorheen, en de corveeërs hoeven na de pauze bijna niks op te ruimen en kunnen vrijwel meteen terug naar de les.

Het klopt dat leerlingen in sommige gevallen rommel moeten opruimen dat niet van henzelf is. Zo zijn veel leerlingen ook wel eens aan het uitproberen: een papiertje midden in de gang gooien en kijken wie het op moet ruimen. Of rotzooi bij anderen in de buurt gooien zodat zij het uiteindelijk onterecht moeten opruimen. Je kunt fan niet tegen de stewards zeggen dat dat niet van jou is. Ze vragen 3 keer om het op te ruimen. Gaan niet op commentaren of beschuldigingen in en als je het na de derde keer niet opruimt krijg je een aantekening en kun je gaan corveeën.

Iedereen bij ons op school ruimt elkaars rommel gewoon netjes op em zo komt iedereen wel eens aan de beurt om iets op te ruimen. Ook al is dit misschien wel altijd onterecht. Samen houdt je de school schoon.

Ik heb 1 keer meegemmaakt dat het uit de hand liep. De stewards waren nogal grof en bleven 1 jongen vragen om alles op te ruimen. Ze vroegen letterlijk: 'wil jij dat propje aan de andere kant van de school bij lokaal 3 onder het tweede bankje van links even opruimen?' En hij was dus gedwongen om dat te doen. Naar de leraar stappen is op dat moment niet echt mogelijk. Daarbij nemen de meeste leraren alleen stewards serieus en zien zij alle leerlingen als assosiale leerlingen die hun rommel niet opruimen.

Maar om van dit alles nou zo'n probleem te maken?

Naderhand wordt alles weer uitgepraat met de stewards en de leerlingen. En het systeem werkt, ondanks dat je zo nu en dan iets moet opruimen dat niet van jezelf is, goed.

Ik spreek natuurlijk vanuit het opzicht van mijn eigen school. En ik kan me voorstellen dat er nogal een verschil zit tussen een kleinschalige scholengemeenschap met 1000 leerlingen zoals hieronder genoemd, en een kleinschalige school met 453 leerlingen, die elkaar allemaal kennen.
De omgangsvormen met elkaar zullen anders zijn als je elkaar immers al kent. Misschien minder heftig in de meeste gevallen, maar misschien ook juist heftiger.

Ik denk dat het heel moeilijk is om hier een oordeel over te geven. Het stewardproject moet bij een school passen. Iedere school is anders. Ik kan me voorstellen dat het stewardproject niet goed bij een grote scholengemeenschap past. En ik kan me ook voorstellen dat ouders protesteren omdat hun kinderen onterecht rommel moeten opruimen. Maar dit verschilt gewoon oer school

Dus om het stewardproject nou voor iedereen af te schaffen? dat zie ik niet helemaal zitten.

9 jaar geleden

M.

M.

Ik snap niet dat de school speciaal leerlingen moet inzetten om mensen erop te wijzen dat ze iets op moeten ruimen. Bij ons doen de conciërges dat, en op het gebouw voor de onderbouw heeft elke klas één week pauzecorvee waarbij ze dus na de pauze de rommel opruimen.

9 jaar geleden

I.

I.

Nou u mag mijn naam best weten hoor als u dat geen zelfvertrouwen vind, Isabelle Bakker is de naam, en er zit niet voor niets een verschil tussen onderbouw en bovenbouw. Dat kunt u aan alle docenten gaan vragen dat het verschil dan groot word. Ik heb wel een boekje voor u hoor over de leefdtijdsverschillen en puberteit xd. Mag ik u er trouwens op aanspreken dat ik geen een keer in mijn bericht hieronder het woord leugenaar heb genoemd? Ik zeg alleen dat sommige argumenten niet juist zijn en naar mijn zeggen maakt dat iemand geen leugenaar. Bovendien vind ik uw reactie nogal lachwekkend aangezien u geen enkele feedback geeft op de tegenargumenten die ik aan u heb gegeven. Dus

9 jaar geleden

J.

J.

goh.. marianne kan overduidelijk niet tegen een weerwoord.. sorry maar niet iedereen heeft jou mening! ga je ergens anders druk over maken zeg..

9 jaar geleden

M.

M.

Iedereen heeft recht op een mening, ben ik helemaal voor. Dat iemand mijn mening niet deelt, vind ik helemaal prima.Ik ben trouwens niet begonnen met modder gooien, laat ik dat voorop stellen. Maar dat mijn kind en de andere kinderen die ik gesproken heb als leugenaar betiteld worden vind ik wel erg kwalijk. Dit is dan ook mijn laatste bericht, ik heb helemaal geen zin om tere zieltjes die zich eigen persoonlijk aangesproken voelen constant van reacties te voorzien.

9 jaar geleden

I.

I.

Op het moment dat iemand tegen iemand zegt dat de uitspraken die deze doet niet juist zijn, betekend dat een onjuistheid = niet waar, is dus een onwaarheid, een onwaarheid is een leugen, iemand die onwaarheden dus leugens verteld is dus een leugenaar. Er word hier gemeld dat de uitspraken van Marianne, en ook van haar kind en andere kinderen, niet waar zijn, dus zijn volgens onderstaande berichten gelogen, en zijn zij hiermee dus betiteld als leugenaar.
En dat er dan bekrompen gemeld word, ik heb het woord leugenaar niet genoemd, vind ik persoonlijk erg dom.

9 jaar geleden

M.

M.

Erg grappig hoe druk sommige mensen zich kunnen maken om de meest onnozele dingen. Ik heb best wel medelijden met het kind van Marianne en dat heeft niets te maken met de school maar wel heel veel met zijn moeder. Sterkte jongen, ik hoop dat je ooit nog de kans zal gegeven worden om echt zelfstandig te worden zonder moeder die alles voor haar arme zoontje denkt op te moeten lossen.

9 jaar geleden

I.

I.

Marcel, als ik het verhaal van haar lees, en heb ook verhalen van andere ouders gelezen, die exact hetzelfde meegemaakt hebben, denk ik dat ze het echt niet voor niets doen. Marianne word hier wel afgekraakt en haar kind als zielig kind neergezet, maar zijn al die kinderen dan zielig dat hun ouders voor ze opkomen? Meerdere kinderen zijn de dupe geworden en hebben geprobeerd het zelf op te lossen maar er werd niet naar hun geluisterd. Als ze het niet doen, krijgen ze straf. Als er niet naar mijn kind geluisterd zou worden en mijn kind moet toch iets doen wat geheel tegen haar en mijn gevoel ingaat, zou ik ook voor mijn kind opkomen. Een kind kan nu eenmaal niet tegen een volwassenen op. Ik hoop dat jij geen kinderen hebt, want jou steun zullen ze dus niet krijgen. Triest vind ik dat! Mocht je wel kinderen hebben, dan heb ik medelijden met hun dat jij ze zomaar in gevaar laat brengen, laat onderdrukken, en dat ze het zelf dan maar moeten oplossen omdat ze daar zo zelfstandig van worden. Nee, daar worden ze niet zelfstandig van, daar worden het makke schaapjes van die alles gaan doen wat ze opgedragen word, omdat ze toch geen steun krijgen. Marianne en alle andere ouders, ik vind het geweldig dat jullie wel in staat zijn voor jullie kinderen op te komen!

9 jaar geleden

I.

I.

Ik heb me eventjes verdiept in het verhaal van Marianne en het blijkt dat ze dit samen met meerdere ouders doet. Ze doet het dan ook niet alleen voor haar kind maar wil dit Steward gebeuren afgeschaft krijgen voor alle kinderen in Nederland. Dit is ingevoerd door een eenmanszaak die flink geld aan het verdienen is. Als dit op alle scholen ingevoerd zal worden zullen er steeds meer kinderen worden gepest omdat ze andere kinderen verraden en met strafwerk opgezadeld hebben. Op school zal je hier niet veel van merken maar wat dacht je van na schooltijd en/of clubs. En vooral de sociaal zwakkeren die al een pestverleden achter zich hebben zullen hier de dupe van worden. Thuis durven ze het niet te vertellen, op school en buiten school worden ze uitgekotst, en de leraren helpen al helemaal niet na schooltijd. Laten we blij zijn met moeders die hier een halt toe roepen. Laten we de handen in een slaan en toch alstublieft voorkomen dat kinderen iets definitiefs gaan doen, laten we een nieuw treinongeluk voorkomen. Als we één kind redden hebben we al gewonnen.

9 jaar geleden

I.

I.

Ik wil niet lullig doen hoor maar in de tijd dat ik heel erg gepest werd heeft mijn moeder gezegt: als je nu naar een leraar toe stapt en daar mee gaat praten, dan maak je samen een plan hoe we dit kunnen oplossen. En mijn moeder ging niet boos naar leraren toe ofzo, als de kinderen die nu gepest worden en dat is versterkt door het steward systeem moeten ze daar over gaan praten met leraren en daar een oplossing mee gaan zoeken. Het mag het dan misschien verergeren het stewardsysteem maar als je het afschaft word het er echt niet vele malen beter op. De pesters kunnen er beter op aangesproken worden want als je alleen de stewards weghaalde blijven ze pesten, daarom vind ik het dus al overdreven. Ik vind het wel jammer dat Ina en Marianne niet de mening van een ander kunnen aanhoren, maar dat daar gelijk op een negatieve manier opgeantwoord wordt. Want volgens u ben ik dan ook een leugenaar omdat mijn argumenten onjuist zouden zijn, zo kan ik de bal ook terug gaan kaatsen natuurlijk. Ik wacht het afzeikende antwoord graag af (: adios

9 jaar geleden

M.

M.

Het hele systeem lijkt me niet zo prettig: leerlingen gezag over andere leerlingen geven... Excessen zoals die door de genoemde moeder nu bestreden woorden zijn haast onafwendbaar. Als een school niet in staat is gezag te handhaven moet zij dit niet delegeren aan leerlingen en een soort NSB klimaat scheppen. Zeer terecht dat er tegen wordt opgetreden.

9 jaar geleden