Ophokuren zijn verleden tijd
Het hoge woord is eruit: de ophokuren zijn verleden tijd. Dat maakte Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, vandaag bekend.
Hij zei hierover: "Middelbare scholen mogen flexibeler omgaan met het aantal uren dat ze lesgeven. Hierdoor kan er beter ingespeeld worden op de behoeftes van de leerlingen"
In plaats van de huidige norm van 1040 lesuren per jaar, komt er per opleiding (havo, vmbo, vwo) een urennorm waarbij een gemiddelde van 1000 lesuren per jaar geldt. Middelbare scholen zijn vrij om het aantal lesuren van de opleiding te verdelen over de leerjaren, waardoor er bijvoorbeeld het ene jaar 1100 uur les kan worden gegeven en het jaar daarna 900. Zo zal de havo ongeveer 4700 lesuren verspreiden over vier jaar, en de vwo 5700 over zes jaar.
Weerstand
De 1040-urennorm zorgde voor veel weerstand in het onderwijs. Zo was er in 2012 een landelijke lerarenstaking tegen de wet, vooral omdat leraren niet extra betaald zouden krijgen voor de bijkomende uren.
Veel scholieren waren tegen de wet vanwege de ‘ophokuren’, verplichte uren waarin geen les wordt gegeven. In het volgende schooljaar (2014-2015) zal de 1040-urennorm niet meer gelden.
1 seconde geleden
C.
C.
Tja, daar zijn ze 5 jaar te laat mee bij mij.
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
een paar uren per week geen les vond ik juist fijn, want dan heb je even tijd om je huiswerk vast te maken of nog even wat te leren en hoef je dat dus thuis minder te doen. Maar teveel ophokuren is niet goed, al maakt het voor mij niks meer uit
10 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
De havo moet 4700 uren verspreiden over vier jaar? Moet dat niet vijf zijn?
10 jaar geleden
Antwoorden