Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Op vakantie in eigen land

Nienke

Het ene jaar naar Italië, het andere naar Frankrijk; iedere zomervakantie ga ik naar het buitenland. Helaas gaat mijn buitenlandvakantie van dit jaar niet door en ben ik daarom door mijn beste vriend en zijn ouders uitgenodigd om mee te gaan naar een camping in Overijssel. Da's wel even wat anders natuurlijk. Maar moet een vakantie altijd ver weg zijn, om je een vakantiegevoel te geven? 

Om erachter te komen hoe het is om hier de zomer door te brengen, vraag ik een aantal jongeren op de camping naar hun ervaring.

Iedereen dezelfde taal

De vijftienjarige Conner komt al dertien jaar op dezelfde camping. Hij is er vooral in de zomervakanties, met zijn ouders en soms met zijn oudere broer. 

“Het is wel fijn dat iedereen hier mijn taal spreekt, bijvoorbeeld in de winkels en op televisie", vertelt hij. "Zo is het makkelijk contact te leggen met anderen.” Toch heeft hij niet heel veel vrienden op de camping. “Er zijn gewoon niet veel jongeren hier en met de jongeren die er wel zijn heb ik niet echt een klik.” 

Er zijn dus ook nadelen. Omdat het maar anderhalf uur rijden is vanaf Conner's huis, voelt het voor hem ook niet ver weg. “Ik heb soms het gevoel de wereld niet te zien. Bovendien wordt het een beetje eentonig om iedere keer op dezelfde camping te staan."

Grote vriendengroep

Melissa (17) is ook een vaste gast op de camping. Ze komt er al acht jaar en heeft nu een vriendin bij zich. 

"Een voordeel aan een vakantie in de buurt, is dat je makkelijker vrienden maakt", zegt ze. “Met vakantievrienden of -liefdes, is het makkelijker om contact te houden. We hebben hier een hele vriendengroep, en het is altijd gezellig.” 

Daar kleeft ook wel een nadeel aan, geeft ze toe. “Je kan nu niet alles doen en laten, omdat je het de volgende keer wel gezellig met iedereen wil houden. Op vakanties waar je elkaar maar één keer ziet, is het soms makkelijker om jezelf te zijn. En het is leuk om ook eens nieuwe mensen te leren kennen." 

Uitjes organiseren

Glenn (15), Tom (15) en Melvin (14) noemen ook nog een aantal voordelen op. "Het vermaak is ook allemaal in het Nederlands", vertelt Tom. "We kennen het hele animatieteam en er worden veel spellen georganiseerd, voor zowel kinderen als tieners. Daarom vervelen we ons nooit." Glenn en Melvin zijn het daarmee eens. "We kunnen ook samen uitjes organiseren, naar bijvoorbeeld pretparken of, als je wat ouder bent, uitgaansgelegenheden." 

Nederlands gekwebbel

Een goede vriendin van me, Josephine (15), gaat al haar hele leven bijnaieder jaar op vakantie naar Limburg. "In Nederland ben je nooit zeker van het weer", legt ze uit. "Maar ik heb hier wel veel vrienden, die ik ook buiten de vakantie om gemakkelijker kan bezoeken dan wanneer ze bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje wonen."

Soms wordt ze wel moe van het Nederlandse gekwebbel om haar heen. "Ik zit graag tussen de Fransen, want ik vind Frans de mooiste taal die er is. Dat mis ik wel, nu ik minder in Frankrijk kom." 

Italiaanse temperaturen

Uiteindelijk vond ik het een prima vakantie, op de camping in Nederland. Misschien komt dat ook wel doordat weer dit jaar beter is dan in landen als Italië en Malta; het lijkt wel of ik gewoon in Italië rondloop met deze hitte! Ik heb heerlijk in het meer kunnen zwemmen en heb gefietst en gewandeld.

Misschien is het helemaal niet zo’n raar idee om vakantie iets dichterbij te zoeken. Al helemaal nu het weer elke zomer beter lijkt te worden en de benzineprijzen omhoog gaan. Dus kijk niet raar op als ik volgende zomer weer in Nederland te vinden ben.

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 1 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 21 augustus 2014
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

voordeel is ook dat als er iets is je dicht bij huis bent. Ik ga bijna elk jaar naar waddeneiland en vind dat wel echt vakantie, ook omdat je echt wat afgezonderd bent

6 jaar geleden