Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

"Op school had ik helemaal niets met geschiedenis."

"Op school had ik helemaal niets met geschiedenis."

Door Lily

Geen kapsones. Wel scones.Meisjes met paranormale gaven, detectiveachtige thrillers, verhalen die zich afspelen in de 17e eeuw; is er iets waarover Simone van der Vlugt niet schrijven kan? Ik bracht haar een bezoekje.
 
Hoewel je als gerespecteerd schrijfster best een beetje uit de hoogte mag doen, past dat helemaal niet bij Simone van der Vlugt. Wanneer ik bij haar op de bank plof biedt ze me een scone aan en hupst haar hondje vrolijk bij me op schoot. Maar ik ben hier niet voor scones en koffie, ik ben hier om Antwoorden op Vragen te krijgen.

Thea Beckman

We weten allemaal dat Simone van der Vlugt dé historische jeugdromanschrijfster is. Gek genoeg had ze op school helemaal niets met geschiedenis.

"Ik begon me pas te interesseren voor geschiedenis nadat ik Kruistocht In Spijkerbroek van Thea Beckman had gelezen. Zo kwam de geschiedenis voor mij tot leven, terwijl in de geschiedenislessen alleen maar jaartallen op het bord gekladderd werden. Die manier van lesgeven sprak me gewoon niet aan."

Hoofden afhakken

Ze ging voor lerares Frans en Nederlands studeren. Had ze geen geschiedenisdocente willen worden? "Ik ben het niet gaan studeren omdat ik niet wist hoe leuk geschiedenis kon zijn. Als mijn geschiedenisleraar tot de verbeelding sprekende lessen had gegeven, was het misschien anders gegaan.

Maar ik studeerde geschiedenis eigenlijk op mijn eigen manier; alleen de tijdvakken die mij boeiden. Ik denk wel dat ik heel levendig les gegeven zou hebben, bijvoorbeeld beeldend verhalen vertellen over het afhakken van mensen hun hoofden."

Acht jaar

"Ik stuur mijn verhalen al naar uitgevers sinds ik acht jaar was. Natuurlijk werden die nooit uitgegeven, maar ik kreeg er wel positieve feedback op. Ik studeerde Nederlands en Frans, en op een gegeven moment kwam er tijdens een les een onderwerp weer naar boven, waar een oud verhaal van mij over ging.

Ik vond het toch nog wel een leuk verhaal en ben het opnieuw gaan schrijven. Dat werd De Amulet. Op een gegeven moment ben je dan De Historische Jeugdboekenschrijfster, terwijl je eigenlijk gewoon ‘schrijfster’ wilde worden!"

Wat als

Veel mensen halen inspiratie om te schrijven uit het dagelijks leven, maar hoe doe je dat als je schrijft over het dagelijks leven in 1630? "Ik haal mijn inspiratie ook wel uit het dagelijks leven, ik bevind me vaak in ‘wat als’-situaties. Wat als ik daar zou zijn, wat als er dit en dat gebeurde, wat als die ineens op zou duiken… zo komt het verhaal vanzelf.

Inspiratie komt ook heel veel uit research: als ik iets wil schrijven over de 18e eeuw, ga ik op zoek naar informatie over die tijd. Dan kom je vanzelf dingen tegen waar je iets mee kunt." En voor je het weet schrijft Simone dan weer een bestseller.

Gepubliceerd op 7 maart 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

Leuk interview. Ik kan mezelf wel in dat laatste stukje vinden, omdat ik zelf ook schrijf, maar niet in deze tijd. Best veel research moet je dan doen ^^

14 jaar geleden

G.

G.

Leuk interview zeg! Ik ken haar boeken eigenlijk niet, zijn die leuk om te lezen?

@Nouk-san: mogen we een keer wat lezen?

14 jaar geleden

L.

L.

@Gus: Ik heb voor dat interview eerst een boek gelezen van Simone, Shaduwszusters, echt een supergoed boek!

14 jaar geleden

S.

S.

echt leuk intervieuw...
xxx

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.