Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Op safari in de partytent

Op safari in de partytent

Door Danny

Hier in 2017, na miljoenen jaren aan evolutie, heeft de mens zich naar de top van de voedselketen geworsteld. Bij gebrek aan een natuurlijke vijand hebben wij mensen ons boven de natuurlijke selectie verheven: take that Darwin. Dat is wel een feestje waard. En feesten doen we. Op dergelijke feestjes kan de geest van Charles Darwin echter zijn tong uitsteken naar ons. Want zoals op feestjes blijkt: het dier in ons is echt nog niet verloren.

De verklaring hiervoor ligt voor de hand. Op feestjes vormen alcohol, dans en sociale druk de basis voor al het vertier. Combineer deze biotische factoren en je creëert dé omgeving voor het innerlijke dier om de kop op te steken. Een feestje is dan ook de plek voor het oer-dier. Hoe dit dier zich openbaart verschilt van groep tot groep. Volgt u mij op safari door de partytent.

Foerageren

Voedsel vormt de basis van ons overleven. Op feestjes bestaat dit uit borrelnootjes en bier. Beide van groot belang voor het oerdier in ons. De veelvraten onder deze dieren spenderen hun gehele avond aan het verslinden van bitterballen uit de oven en aan het zuipen van naar water smakend bier. Het zijn de dronken predatoren. Gek, aangezien dronkenschap de overlevingskansen aanzienlijk verkleint in het wild.

De balts

Over reproductie gesproken: dansen is een cruciaal onderdeel van het feest, zowel voor mens als dier. In het dierenrijk en zo blijkt ook in het mensenrijk is soms alles wat nodig is om van bil te gaan een dansje met genoeg pracht en praal (en alcohol). De balts wordt bij mensen in tegenstelling tot bij dieren vaak ingezet door de vrouw. De paringsdans die deze dames inzetten wordt uitsluitend in dronken staat herkend als paringsdans. Het nuchtere dier ziet dit enkel aan als een beroerte.

De roedel

Ergens in de savanne onder het plastic zeil van de partytent verschanst zich altijd wel een kliek meiden die de gehele avond niet van elkaar zouden wijken. Deze roedel she-wolves vermijdt al het contact met het andere geslacht door als aan elkander vast te kleven. Wie afdwaalt van de roedel valt ten prooi aan de predatoren, verscholen in de uithoeken van de partytent.

De winterslaap

Tussen al deze dieren zijn er een paar die zich niks van de natuur aantrekken. Zij kiezen er voor om apathisch voor zich uit te staren op de bank, zelden te spreken, zelden te drinken en al helemaal niet te dansen. Het is overduidelijk dat dit dier zich liever in zijn nest had schuil gehouden op dit uur dan in de leeuwenkooi waar zij nu in vertoeven.

Blijkbaar lijkt de mens toch meer op zijn dierlijke voorvader dan het zelf wil geloven. Of dat nou ze erg is? Niet bepaald. Het dierenrijk bestaat al langer dan de mens, en dat zonder na te denken! Goed nieuws voor wie van een feestje houdt: remmen los en ontketen het oer-dier in jezelf.

Gepubliceerd op 8 september 2017
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.