Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee

Onze hoofdredacteur is history expert

Tjeerd

Wij nederige bloggers luisteren elke dag braaf naar Simon Steenhuis, de hoofdredacteur van Scholieren.com. Simon komt namelijk uit de oudheid (hij is al 29!) en ouderen verdienen respect.

Maar d'r is nog een reden waarom hij wel eens 'history expert' genoemd wordt: dat komt door z'n universitaire studie Geschiedenis. Van die dikke boeken en zo.

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Als ik Simon per mail om z'n favoriete historische roman vraag, krijg ik een mail terug die wel een A4'tje lang is. Hij begint z'n betoog met een heel verhaal uit de bronstijd: zijn schooltijd. 

Ik las bijna nooit

Simon: "Ik heb heeele saaie boeken gelezen voor geschiedenis, waarbij ik het spelletje deed 'spot de langste zin'. Dan kom je ongelooflijke dingen tegen. Als scholier las ik bijna nooit. Maar voor mijn studie Geschiedenis moést dat wel."

Vervolgens komen er titels van boeken voorbij die alleen voor aanstaande geschiedenisstudenten interessant zijn.

Maar volgens Simon is het vak geschiedenis heel goed te combineren voor de boekenlijst van Nederlands: "Het boek De eeuw van mijn vader is een prachtig boek van Geert Mak, dat sommige leerlingen voor hun lijst mogen lezen. De afgelopen eeuw is Nederland ongelooflijk veranderd."

Geschiedenis uitgelegd

Hij legt uit: "In 1900 had je hooguit een telegram en paard en wagen. Nu heb je smartphones en EasyJet. De vader van Geert Mak heeft die hele eeuw meegemaakt, dus aan de hand van een persoonlijk verhaal krijg je even de moderne Nederlandse geschiedenis uitgelegd."

Een andere historische roman die Simon ons niet wil besparen is De overgave van Arthur Japin. Simon: "Het speelt zich af in de VS als het Wilde Westen wordt veroverd van de indianen. De hoofdpersoon is een hele taaie ouwe vrouw en Japin beschrijft haar ongelooflijke leven op een hele mooie manier. Het boek is me lang bij gebleven."

Of rippen

Ik hoopte op een mooie pedagogisch verantwoorde boodschap aan het einde van Simons betoog. En die is er ook. De laatste twee zinnen van zijn e-mail zal ik in elk geval onthouden: "Dat wens ik iedere scholier ook toe: een boek te lezen dat ze lang bijblijft. Die boeken bestaan gewoon, namelijk. En dan is lezen leuk. Maar zoek het lekker uit, je kunt ook een boekverslag van Scholieren.com rippen. Mij een zorg."

En ja: van De eeuw van mijn vader en De overgave zijn uiteraard boekverslagen te vinden in onze database!

Gepubliceerd op 27 januari 2012
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

hihi

8 jaar geleden