Om vuurwerk van je bed gelicht

Om vuurwerk van je bed gelicht

Het is zes uur 's morgens. Jij en ik liggen nog op bed, maar ergens in Nederland wordt een scholier van zijn bed gelicht. "Pak al je vuurwerk bij elkaar en breng het naar beneden," wordt er tegen hem gezegd. Dat is wat Luuk (18) vorig jaar meemaakte.

"Best lullig. Ik had al het hele jaar gespaard om vuurwerk te kopen, móói vuurwerk, en dat kwam uit het buitenland. Dat klinkt ruiger dan het is, want het had gewoon een handleiding in het Nederlands. Bovendien was het maar 17,4 kilo," blikt Luuk terug. In Nederland mag je als consument maximaal 25 kilo in Nederland gekocht vuurwerk in huis hebben, maar alleen op de dagen rond Oud en Nieuw. "En vuurwerk uit het buitenland in combinatie met het te vroeg in huis hebben, noemt de politie illegaal."

Maar hoe gebeurde het?

Luuk wil ons niet vertellen hoe hij aan zijn vuurwerk kwam, maar het is wel duidelijk dat hij het niet keurig bij een Nederlandse tuincentrum of fietsenmaker heeft gekocht. "Vlak voor Sinterklaas stond er een agent aan mijn bed die naar mijn vuurwerk vroeg. De politie had via sociale media lucht gekregen van mijn bezit ervan."

Voor iedereen die nu denkt dat Luuk zo'n bommenmaker was die daar stoere filmpjes van op YouTube zette: dat was allesbehalve het geval. "Ze hadden één berichtje gelezen, niet eens van mijzelf. Een vriend had getweet dat hij naar mijn vuurwerk thuis ging kijken. Dat valt begin december natuurlijk best wel op."

Lopend vuurtje door school

Luuk moest alles inleveren bij de agenten, maar hoefde niet mee naar het bureau. "Helaas stond het allemaal binnen een dag in de krant. Toen ik daarna op school kwam, had iedereen het over mij en mijn vuurwerk. Da's natuurlijk totaal niet tof. Klasgenoten gingen roddelen en deden alsof ik in illegale dingen zou handelen. Het was serieus de ergste week van mijn leven."

Een aantal dagen later moest Luuk bij de officier van justitie komen, die een heel onderzoek naar Luuks vuurwerkcollectie opzette. Zelfs de buren werden gehoord. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat Luuk al een morele straf gehad (de schrik was erg genoeg) en kregen hij en zijn ouders alleen een symbolische boete van 25 euro per persoon.

Luuk hoefde dus ook niet naar bureau Halt. Die dans ontsprong hij omdat hij geen superzware bommen in huis had, en ook niet de intentie had om voor de grap brievenbussen, containers of auto's op te blazen.

Nooit meer

Luuk heeft ervan geleerd en houdt zich dit jaar gedeisd. "Ik ga niet zeggen dat ik nooit meer vuurwerk af zal steken. Daarvoor vind ik het té mooi. Maar aan illegaal vuurwerk begin ik nooit meer. Het is veel te duur en als je niet oplet waar je het koopt, ook nog eens gevaarlijk. Ik ben bijna vijfhonderd euro aan vuurwerk kwijtgeraakt, met daar bovenop ook nog die boete."

Vanavond houdt Luuk het bij een klein pakketje legaal vuurwerk. "Wat helpt, is dat de Nederlandse regels best wel soepel zijn. Het is eigenlijk net zo leuk om het hier te kopen en een stuk veiliger. Ik speel liever op safe."

Bedenk dat ál het vuurwerk, ook wat je netjes in Nederlandse winkels hebt gekocht, illegaal is zodra de 'vuurwerkdagen' voorbij zijn. Met Oud en Nieuw heb je van 10:00 uur tot 02:00 uur 's nachts de tijd om het af te steken. Daarna mag je tot 28 december 2013 niets in je bezit hebben (laat staan afsteken).

De politie adviseert daarom om voor je eigen veiligheid eventueel overgebleven vuurwerk onklaar te maken in een emmer water. Meer informatie vind je hier.

Gepubliceerd op 31 december 2012
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

F.

F.

Wow! Interessant stuk, die jongen moet je niets verwijten, hij wist waar hij mee bezig was toch?
De jochies die vuurwerkbommen maken inderdaad, die moet je aanpakken (en dan niet met die politiefilmpjes op YouTube)

12 jaar geleden

S.

S.

Die jongen kun je zeker wel iets verwijten. Het vuurwerk was illegaal en dat wist hij. Die regels zijn er niet voor niets. Illegaal vuurwerk (uit het buitenland) is veel gevaarlijker dan vuurwerk dat je in Nederland kunt kopen.

12 jaar geleden

P.

P.

Als je legaal vuurwerk overhoud mag je dat bewaren op niet voor publiek toegankelijke plaats

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.