Nuttige invulling van mentorles gevonden: werken aan geestelijke gezondheid

Nuttige invulling van mentorles gevonden: werken aan geestelijke gezondheid

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de psychische gezondheid van jongeren. Daaruit is gebleken dat veel jongeren last hebben van psychische problemen. Toch is het niet altijd een onderwerp waar ze veel mee bezig zijn. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden ze bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Speciaal voor jongeren ontwikkelden zij de cursus 'jongeren en hun psychische gezondheid', die nu gratis via een online platform te volgen is. 

Eén op de vijf jongeren krijgt te maken met psychische problemen. Daarmee worden bijvoorbeeld ADHD, angststoornissen en depressies bedoeld. Jongeren zijn kwetsbaar voor psychische problemen omdat er in deze periode veel verandert in je leven en in je lichaam. Ook worden veel psychische klachten pas duidelijk zichtbaar in je middelbareschooltijd. 

De curus

De cursus van het UMCG is bedoeld om de kennis van jongeren over psychische problemen te vergroten. Natuurlijk omdat het belangrijk en interessant is, maar ook omdat je op die manier psychische problemen bij leeftijdsgenoten leert herkennen. Hierdoor kun je ze uiteindelijk misschien wel beter helpen. De cursus is in principe gratis, alleen als je na 7 weken nog steeds bij je resultaten wilt kunnen moet je betalen. 

De cursus is te volgen via het online platform Futurelearn en de stof wordt steeds op een andere manier aangeboden. Zo worden er onder andere filmpjes, discussies en filmpjes gebruikt. Over één onderwerp doe je ongeveer drie kwartier. In totaal zijn er tien deelonderwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de modules te doen die jou interessant lijken.

De onderwerpen die langskomen zijn dus verschillende soorten psychische problemen zoals ADHD en autisme, maar ook eetstoornissen en psychoses. Daarnaast is er aandacht voor de vraag wanneer je eigenlijk een goede psychische gezondheid hebt, en wat je kunt doen als je zelf last hebt van psychische problemen. 

Op school

Op dit moment zijn het vooral ouders en leraren die de cursus volgen. Ook voor hen is de cursus geschikt, omdat ze op die manier kunnen leren over de psychische gezondheid van bijvoorbeeld hun leerlingen of kinderen.  De ontwikkelaars van de cursus hopen en verwachten dat de komende tijd ook steeds meer scholen de cursus in gebruik zullen nemen. Die kunnen het bijvoorbeeld aanbieden als een soort extra vak, of als invulling voor de mentorlessen. De cursus is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 14 jaar en toegankelijk voor alle schoolniveaus vanaf vmbo-tl. 

Geïnteresseerd? Inschrijven doe je hier.

Gepubliceerd op 13 februari 2018
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.