Noah (18) woont op Curaçao en bereidde zich voor op storm Bonnie

Noah (18) woont op Curaçao en bereidde zich voor op storm Bonnie

Door Lieke

Terwijl wij in Nederland de afgelopen dagen hebben kunnen genieten van het zomerse weer, zag de situatie op Curaçao er heel anders uit. Al langer had de bevolking daar storm Bonnie boven de Atlantische oceaan in het vizier, maar gisteren dreigde de storm met grote kracht het eiland te treffen.

Ik belde er met de net geslaagde vwo'er Noah Zeeman over, hij woont al tien jaar op Curaçao.

Storm Bonnie

Op maandag hoort hij voor het eerst over de storm, op dinsdag wordt de ernst van de situatie duidelijk, en op woensdag moet de achttienjarige Noah zijn huis beschermen tegen natuurgeweld. "Een tropische storm is niet abnormaal", vertelt hij die woensdagmiddag. "Maar wat het nu zo eng maakt en waarom er nu zoveel maatregelen worden getroffen, is omdat er geen kans is dat we worden getroffen door de staart van een storm." Ze vrezen op Curaçao dus de volle laag te krijgen. 

Een van de maatregelen die er zijn is een avondklok. Deze is op woensdag om 18.00 uur 's avonds lokale tijd ingaan. Scholen zijn dicht, alle niet-essentiële bedrijven sluiten en "alle operaties en onderzoeken zijn afgelast, want je mag nu alleen nog het ziekenhuis in bij ernstig letsel", voegt Noah toe. De storm komt echter sneller dichterbij dan eerder gedacht, dus tijdens de persconferentie op woensdagochtend hoort hij dat "de avondklok zeven uur eerder in gaat, om elf uur al." Noah vertelt: "Alle bedrijven werden gevraagd hun werknemers zo snel mogelijk naar huis te sturen, zodat ieder op tijd veilig is."

Hamsteren

Daarnaast wordt de bevolking van het eiland gevraagd om te hamsteren voor vijf dagen, zegt hij serieus. Zelf hoefde hij niet naar de supermarkt voor water en houdbaar eten: "Dat hadden wij gelukkig al in huis. Wel hebben we nog benzine gehaald." Even later vertelt hij dat een groot deel van de bevolking op Curaçao een prepaid telefoonheeft: "veel mensen hebben daarvoor een top-up gekocht." Na het interview stuurt Noah mij een video van een supermarkt: helemaal leeg gehamsterd.

Over de weg terug naar huis vanaf de andere kant van het eiland, net na de aankondiging van de avondklok, vertelt Noah: "Ik zag veel ambulance, brandweer en politie op de weg." Overal wordt alles op alles gezet om iedereen veilig te krijgen en alles wat los zit, vast te maken. Ook Noah en zijn moeder zorgen ervoor dat alle loszittende dingen zoals stoelen goed opgeborgen staan of vast staan bij muren. Samen bouwen ze de badkamer om tot een leefruimte. "Er staat een tafel, een kast en er zijn matrassen, zodat we een veilige plek hebben om te schuilen als dat nodig is", vertelt hij feitelijk. "Mijn moeder en ik zijn nu echt als een team aan het werk gegaan om alles zo veilig mogelijk te maken."

Op de vraag over hoe hij zich bij deze situatie voelt, reageert Noah kalmpjes: "Je merkt dat iedereen gespannen is, het is een beetje tense." Ook legt hij uit: "Het is wel spannend, maar gisteren was het enger. Dat de storm nu sneller hier is, is positief, omdat hij dan nog minder sterk is." Na het interview stuurt hij nog een berichtje over hem en zijn vrienden: "We proberen er gewoon het beste van te maken, je ziet ook al een paar memes erover langskomen." 

School

Naast alle schade die deze storm met zich mee kan brengen, hangt er voor Noah nóg een nadeel aan: "Mijn diploma-uitreiking valt letterlijk in het water." Op de planning stond dat hij op vandaag zijn vwo-diploma moest ondertekenen, maar dat is al afgelast. Over andere evenementen wordt later meer bekend. "Als klas hadden we voor de uitslag van het tweede tijdvak een paar activiteiten georganiseerd, maar dat lijkt ook niet door te gaan." Zijn diploma-uitreiking zal nu op een ander moment plaats moeten vinden: "Jammer, maar het is nu even niet anders."

Tijdens de storm heb ik nog af en toe contact met Noah. Dan stuurt hij mij een foto of geeft hij mij een update over de situatie. Laat op woensdagmiddag, lokale tijd, vertelt hij: "Het is bij mij nu even wat minder hard aan het regenen, maar ik had al wel gehoord dat er in de stad straten zijn volgelopen." Ook contact leggen met zijn vrienden is lastig: "Op een paar plekken is de stroom al weg."

Opluchting

Als ik de dag na het interview wakker word, lees ik online dat Bonnie Curaçao heeft overgeslagen. Het is bij iets meer regen dan normaal gebleven. Opluchting is een understatement, zo laat Noah weten. "Het scenario waarvan werd gezegd dat er maar 10 tot 20 procent kan op was, is gebeurd. De storm is zuidelijk langs ons heen gegaan en het heeft echt alleen maar een beetje geregend."

"Er wordt nu weer een storm in het weekend verwacht, maar voor zover ik weet, is die minder sterk en minder spannend", legt Noah uit. "Het is echt met een sisser afgelopen."

Lees ook
Into the Storm: een letterlijke ramp

Gepubliceerd op 30 juni 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.