Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

NK debatteren: valt Utrecht weer in de prijzen?

NK debatteren: valt Utrecht weer in de prijzen?

Een indrukwekkende lijst met gewonnen wedstrijden en toernooien staan op hun naam. De debatclub ‘Hybris’ van het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG) heeft naam gemaakt. “Sommige leerlingen kiezen deze school vanwege dit debatteam”. 

Maar het is meer dan competitie. “We zijn bijna een familie,” vertelt teamlid Jessica Brugmans (17). Ik sprak met haar over het NK debatteren voor scholieren dat dit weekend plaats vond.

Voorbereiding

Nog twee dagen te gaan voor ‘de grote wedstrijd’, maar er zijn geen zenuwen. “We bereiden ons al lang voor en houden oefendebatten over de al bekende stellingen. De drie debaters die het NK doen spreken samen met de begeleidende docenten alle punten rond de stellingen nog eens door voor het debat. En deze groep traint ook al een jaar of twee samen. We hebben er zin in en we gaan het gewoon doen. We willen de traditie van onze school voortzetten.”

Auditie doen

“Vanaf de vierde klas mag je auditie doen voor het team, en met het streefgetal van ongeveer 5 nieuwe teamgenoten per jaar hou je het team toch ‘close’, als een familie met teamgeest. En ik denk ook dat dat een van de krachten van Hybris is.”

Het debat speelt op het USG flink. “Veel leerlingen weten wel wanneer er wedstrijden gespeeld gaan worden, ja. En we krijgen ook altijd wel aanmoedigingen van mensen als het zover is. Leuk.” Jessica lacht. “Iedereen herkent ons op toernooien ook al. Ons team doet flink aan merchandising, dus van ver af zijn de vesten, mutsen en tassen al te zien.”

Familietraditie

Waarom wilde Jessica nou juist debatteren? “Om eerlijk te bekennen leek het mij altijd al leuk. En m’n oudere broer deed het ook, dus eigenlijk ben ik in zijn voetsporen getreden.” En dat debatteren geweldig is, daar zijn we het gelijk over eens. “Je leert er gewoon heel erg veel van. Je ontwikkelt een hele brede algemene kennis. Je kunt makkelijker praten in het openbaar. Je leert na te denken over standpunten en dingen waar je anders nooit over na gedacht had.” En het draagt zeker bij aan je algemene vaardigheden, vindt ze. “Kijk maar eens naar de cijfers die debaters halen voor presentaties en voor betogen. Die zijn gewoon hartstikke goed omdat we erin getraind zijn en het gewoon vloeiend komt.”

Het NK Debatteren voor scholieren was gisteravond, er deden 32 debatteams mee. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium haalde de finale, maar moest in het Groningse Zernike College uiteindelijk haar meerdere erkennen. Bij Trouw hield Hybris een blog bij.

Gepubliceerd op 13 december 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Hej Jessica, veel meisjes op die foto's. Is het een meidending geworden?

14 jaar geleden

A.

A.

Ik zou er niet voor geschikt zijn... xD

14 jaar geleden

K.

K.

Stoer joh! Jammer dat mijn school nooit zo actief was in dat soort dingen...

14 jaar geleden

H.

H.

Totaal niet! Zijn meer jongens binnen het team.... vorig jaar in de zesde alleen maar jongens.

14 jaar geleden

S.

S.

Ah nee, dan is het goed. Tevreden met de finaleplaats? Zernike de terechte winnaar?

14 jaar geleden

L.

L.

ik ben van zernike en wij zijn echt goed

14 jaar geleden

S.

S.

Ik had betere argumentatie verwacht, Lars.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.